Keramiekoven onderhoud

Keramiekoven reparatie checklist

Laatst werd ik opgebeld door iemand wiens elektrische keramiek oven het niet meer deed. Alles leek te werken, geen foutmelding van de oven besturing, oven lampje ging aan, maar de oventemperatuur steeg niet. Heel vervelend natuurlijk, want je wilt eindelijk het werk stoken waar je al maanden aan gewerkt hebt.

Thermokoppel Ve-Ka keramiek oven (SVK/40-O)

Samen liepen we alle mogelijke oorzaken even door, want het is natuurlijk raadzaam om voor dat je de reparateur belt, om een aantal oorzaken al bij voorbaat uit te sluiten. Ik sprak lang geleden eens een keramist die alle spiralen uit zijn oven had vervangen, voordat hij er achter kwam dat de stop in de meterkast was doorgeslagen en zonder stroom doet zelfs de beste elektrische oven het niet meer…..

Checklist

Kortom voordat ikzelf of de reparateur aan de slag gaat loop ik eerst de volgende checklist na om geen onnodige keramiekoven reparatie te verrichten. Als je de oven gaat onderzoeken moet de oven afgekoeld zijn en de stroom toevoer zijn afgesloten (haal de stekker uit het stopcontact). Hoe ongeduldig je ook bent, bestudeer de ovenhandleiding en werk altijd rustig en veilig!

1. Elektra voorziening controleren

Controleer of er stroom op het stopcontact van de oven staat. Zijn er één of meerdere stoppen doorgeslagen? Zijn het snoer en de stekker nog in orde?Stoppenkast

2. Controleer foutmeldingen van de oven controller

Als de oven een ovenbesturing heeft, dan heeft deze waarschijnlijk ook een “fouten log”. Controleer of er bij de laatste stook een foutmelding is geweest. Zo ja, controleer in de handleiding waar de betreffende foutcode voor staat. Dit geeft waarschijnlijk een belangrijke aanwijzing waar het probleem zit. De Bentrup TC507 geeft bijvoorbeeld de foutcode A1, als de temperatuur sensor niet correct is, kortom er is iets mis met het thermokoppel (kapot, verkeerd aangesloten etc.).

3. Inspecteer de spiralen

De spiralen van de oven zijn kwetsbaar en slijten na veelvuldig gebruik. Als er één is gebroken komt de oven niet meer op temperatuur. Een elektricien kan dit doormeten, maar meestal kan je een breuk ook al zien (voor reparatie zie blog artikel DHZ keramiek reparatie)

4. Inspecteer de thermokoppel

De thermokoppel is een klein “staafje” dat in de oven steekt en de temperatuur meet. Als deze bij het inladen kapot wordt gestoten, niet (meer) correct is aangesloten of simpelweg is versleten zal een ovenbesturing uit veiligheidsoverwegingen de stook blokkeren. De besturing kan dan immers niet meer bepalen wanneer de eindtemperatuur wordt bereikt.

keramiekoven thermokoppel
5. Inspecteer veiligheidsschakelaar

Veel ovens hebben een veiligheidsschakelaar, als de oven wordt geopend wordt de stroomtoevoer geblokkeerd. Als deze schakelaar niet meer (goed) werkt kan de oven niet meer worden aangezet.

keramiekoven veiligheidsschakelaar uit
Veiligheidsschakelaar (oven dicht)
keramiekoven veiligheidsschakelaar uit
Oven open, oven schakelt uit
6. Inspecteer de rest van de oven

Er bestaan veel soorten ovens en besturingssystemen. Oude (elektrische) ovens hebben vaak een “kilnsitter” of een ander type ovenbesturing. Controleer dit aan de hand van de handleiding. Inspecteer de oven regelmatig, ook als er geen foutmelding is. Zijn alle schroeven, bouten en moeren goed vast? Is de deksel nog goed bevestigd etc.

Na zo’n (visuele) inspectie kunnen veel gebruikelijke oorzaken van een storing ontdekt worden en door worden gegeven aan de reparateur voor een offerte (of je kan natuurlijk zelf aan de slag gaan). Helaas zijn er natuurlijk ook nog andere mogelijke oorzaken: één of meerdere relais kunnen kapot zijn, de verbindingen zijn los (geroest), de ovenbesturing heeft het begeven, etc. etc.

Tja een oven heeft veel te verduren en er kan van alles slijten. Dit soort problemen kunnen echter pas ontdekt worden door de oven open te maken en verder te speuren. Dit is echter meer werk voor een elektricien of de fabrikant van de oven/leverancier.

Voorkomen is beter dan repareren

Hier heb je weinig aan als je oven niet meer werkt, maar voor de volgende keer:

1. Bescherm de bodem van de oven met kwarts(poeder)

Glazuur is op hoge temperatuur uiterst corrosief. Bescherm daarom niet alleen je ovenplaten, maar ook de bodem van je oven door een laagje kwartspoeder aan te brengen.

keramiekoven onderhoud, spiralen stofzuigen
2. Hou de oven schoon

Na zo’n 20 keer stoken (of als er iets is “ontploft” in de oven) stofzuig de oven schoon, met name de groeven waar de spiralen in liggen. Vooral (kleine) glazuur druppels branden in de ovenstenen en elementen, met een verwoestend effect.

3. Weet wat je stookt

Sommige (glazuur) grondstoffen zijn zeer slecht voor de ovenspiralen. Bijvoorbeeld ijzersulfaat tast de elementen aan.

4. Voorzichtig en rustig de oven inladen

Wie keramiek maakt, heeft geduld nodig… ..dit geldt voor het maken, decoreren en drogen van werk, maar ook voor het stoken. Laat het werk zorgvuldig in zodat er geen glazuur van het werk wordt afgestoten en je niet per ongeluk het thermokoppel kapot stoot.

Rest mij nog iedereen een goede stook toe te wensen!

 

About Post Author

52 gedachten over “Keramiekoven reparatie checklist”

 1. Duidelijke uitleg en handig voor als je vragen hebt.
  Mijn vraag is of de oven ook uitslaat (doordat de zekering in de zekeringen kast uit slaat en er dus iets aan de hand is) door oude spiralen?

  1. Thnx Tilly,
   Betreffende doorslaande stop, ik kan 2 oorzaken bedenken:
   1. Het vermogen van de oven groter dan de stop aan kan (bv een stop van 16 amp bij een oven van 20 amp). Maar dat zou dan ook gebeurd zijn toen de spiralen nog nieuw waren.
   2. Er is kortsluiting ontstaan. Dat kan op meerdere plekken gebeuren, o.a. bij de spiralen. Ik heb een aantal keer gehad dat de stop eruit ging toen er een spiraal was doorgebrand.

   Suc6 met het opsporen van het probleem.
   Groetjes Daniel

   1. Hallo Daniel,

    Dank voor alle uitleg die je geeft. Ik heb nog een mogelijke oorzaak van stoppen die uitslaan die ik graag deel, omdat het voor mij lange tijd een frustrerend mysterie was. Als ik mijn (tweedehands gekochte) oven aanzette sloeg soms de aardlekschakelaar na een paar minuten om. Als ik hem dan weer aanzette gebeurde het na een paar seconden weer. Dit gebeurde regelmatig, maar niet altijd- soms werkte alles gewoon. Uiteindelijk bleek het te zijn omdat het stopcontact dat ik gebruikte niet geaard was, en het lag aan welke richting in de stekker in het stopcontact deed. Als ik hem “verkeerd” erin stopte ging het mis, maar als ik hem een halve slag draaide werkte hij wel en bleef hij het goed doen. Inmiddels heb ik een geaard stopcontact laten aanleggen.

    Groet, Carmen

 2. Hallo Daniel Bende,
  ik ging vandaag voor het eerst stoken met de oven die ik pas over heb genomen
  ik kreeg echter geen temperatuur in de oven het bleef 10 graden
  de controller die ik gebruik een bentrup 60/8 gaf na de 3e poging een foutmelding f1.
  nou staat in de handleiding:
  deze foutmelding verschijnt als de temperatuur in de oven,de door het geregelde regelapparaat uitgerekende temperatuur curve niet volg.
  Mogelijke oorzaken: versleten of gebroken verwarmingselement, deksel contact stuk, zekering is stuk in uw stoppen kast, of thermokoppel defect.
  nou dat de oven de temperatuur curve niet volg leek mij dus duidelijk met 10 graden in de oven.
  De elementen zien er overigens binnen in de oven perfect uit
  Het deksel contact hoor je goed klikken.
  De zekering in de meterkast is in orde.
  het staafje van de thermokoppel is in de oven nog intact en zit vast.
  Ik heb dus niet echt verstand van ovens maar het lijkt mij dat de opgenoemde mogelijke oorzaken hier niet het geval is.
  Kan het zijn dat er met transport in de bedrading van de elektra wat los is gaan zitten of heeft iemand een ander idee wat dit zou kunnen zijn
  en wat ik hier mogelijk aan zou kunnen doen
  Mijn dank alvast Vriendelijke groet Stef

  1. Hoi Stef,
   Het is duidelijk dat de oven niet aanvangt met stoken. Ik lees dat je alle mogelijke oorzaken bent doorgelopen. Als je de oorzaak niet kan achterhalen zit er niets anders op dan de alles te laten doormeten door een elektricien of de leverancier van de oven. Waarschijnlijk kan hij/zij je wel vertellen waar het probleem zich bevind.

   Dus sorry dat ik je niet verder kan helpen. Suc6 met de reparatie.

   Groetjes,
   Daniel

  2. Stef mag ik vragen wat het probleem mdt uw oven was? Ik heb namelijk eenzelfde probleem. Foutmelding f1 en warmt niks op. Heb deze oven pas 2ehands gekocht.

 3. Hoi Daniel,
  Fijne uitleg!
  Vraagje, hoe weet je of je thermo koppel stuk is? Ik vermoed dat dat bij mij het geval is maar weet het niet zeker. Ging vandaag stoken en het begon prima tot tegen de 200 graden. De temperatuurmeter begon te zakken. De oven ging nog wel door dus ik hoopte op routine verder te kunnen en de oven leek ook nog wel een poos door te gaan met verhitten. Hoewel hij keurig uit en aan bleef gaan leek hij op een gegeven moment echt niet meer warmer te worden, rond de 400 graden vermoed ik. Ik heb hem toen maar uitgezet. Voordat ik lukraak wat ga vervangen wil ik natuurlijk wel weten of ik het juiste onderdeel vervang vandaar mijn vraag.
  Alvast dank en veel groeten, Bianca

 4. Pyrometers slijten na verloop van tijd. Dan geven ze een iets lagere temperatuur dan het werkelijk is (te checken met een andere pyrometer). Maar als er een breuk is ontstaan geeft hij helemaal geen temperatuur aan. Je kan het checken door een vlammetje onder de pyrometers te houden, hij zou dan een temperatuurstijging moeten laten zien.

  Als de temperatuur niet verder omhoog gaat vermoed ik eerder dat een spiraal kapot is. Als je dacht dat de temperatuur veel hoger was dan 400 graden, maar de pyrometer het wel aangeeft is hij wellicht bijna kapot maar nog niet helemaal. Dat heb ik nog niet meegemaakt. Probeer je ovenleverancier ‘ns.

  Groetjes,
  Daniel

  1. Dank voor de reactie! De pyrometer geeft meteen een temperatuurstijging met een vlammetje eronder dus dat zit wel goed.
   Kun je het altijd aan de spiralen zien wanneer er iets mis? Ze zien er namelijk goed uit maar misschien is een probleem niet altijd zichtbaar?
   Groet,
   Bianca

   1. Soms kan je direct zien dat er een spiraal is doorgebrand (zoals op de foto in dit blog (https://dfb-keramiek.nl/2013/05/dhz-keramiekoven-reparatie/), maar soms is het scheurtje zo klein dat je het net kan zien (helaas). Dan zal je de spiralen moeten (laten) doormeten. Spiralen hebben een bepaalde weerstand (verschilt per oven/spiraal) die je kan meten, maar als de stroom wordt onderbroken (je niets meet) weet je dat de spiraal niet meer goed is en wordt het tijd om ‘m te vervangen. Je oven leverancier heeft de spiralen die passen bij je oven (en heeft vast ook een dienst die ‘m erin kan zetten). Suc6

  1. Hoi Dicky,

   Je bedoeld het buisje waar de thermokoppel in zit? Dat denk ik wel, ik zou informeren bij de leverancier van jouw oven (of ergens waar ze jouw merk oven verkopen). Bij Keramikos heb ik diverse onderdelen gekocht (voor mijn Keramikos oven).

   Succes en groetjes,
   Daniel

 5. Beste Daniel,

  dank voor je heldere informatie. Mijn oven stookt en haalt de beoogde eindtemperatuur (1260°) maar ik vind dat iedere stookbeurt langer duurt. Onder de 900 gaat het vlot maar nadien traag (60°/uur op vol vermogen). De oven is echter behoorlijk nieuw, spiralen getest en in orde. Kan het zijn dat de elektrische aansluiting te ‘beperkt’ is waardoor het maximaal vermogen beperkt is, of is werkt een elektrische aansluiting als ok/niet ok (maw het werkt of het valt uit)?

  Dank bij voorbaat

  Mvg
  Bert

  1. Hoi Bert,
   Tja dat is een moeilijke vraag. Als de oven nieuw is (en gebouwd voor 1260 of hoger) en de alle spiralen werken dan zou dat inderdaad wel wat sneller mogen. Ik neem aan dat de oven is aangesloten conform de specificatie van de ovenbouwer (230 of krachtstroom).

   Bij krachtstroom kan 1 van de 3 stoppen doorslaan en haalt de oven nog steeds de eindtemperatuur, maar dan heel langzaam.

   Als het verschilt per keer kan het ook aan de hoeveelheid werk (inclusief ovenplaten). Hoe meer werk (kilo’s) hoe meer “warmte” er in moet worden gepompt. Daarnaast wisselt de stroomvoorziening gedurende de dag, als de hele straat veel stroom verbruikt (alle airco’s aan) dan is er minder over voor je oven.

   Kortom het kan inderdaad liggen aan de aan het vermogen dat er beschikbaar is. De oven zal het dan blijven doen, maar langzamer…

   Ik hoop dat je er wat aan hebt om je probleem op te lossen.

   groetjes, Daniel

   1. Dag Daniel,

    dank voor je antwoord. De oven is idd aangesloten conform de voorschriften en is gebouwd voor 1300°C. De oven is wel recent verhuisd dus misschien is er ergens iets los te komen zitten, dat zal ik eens bekijken en de elektricien vragen het circuit eens uit te meten.

    Dank
    vriendelijke groet
    Bert

 6. Hallo aan allen ,
  Gisteren ben ik voor mijn vrouw een 2de hands oven gaan halen en bij de verhuis is de bovenste plaat aan de buitenkant gebroken (het dak) … Kan ik die vervangen ? En waar vind ik zo een plaat (welk materiaal is dit , gelijkt op plaaster )… zit vast met gewone bouten aan de buitenkant .
  Alsook is er door de oven plat te leggen een draad door op het einde van de spiralen . Kan ik die aan elkaar torsen ( genoeg overschot ) of ben ik verplicht deze te vernieuwen ? Heb de indruk dat alle spiralen aaneen hangen ( dus eigenlijk 1 lange draad bestaande uit meerdere spiralen) is een oude oven van het merk Westeneng .
  Alvast bedankt voor de uitleg
  Mvg Steve

  1. Hoi Steve,

   Thnx voor je bericht.
   Tja ovens zijn kwetsbaar. De stenen zijn zeer poreus waardoor ze goed isoleren, maar helaas ook makkelijk breken. Ik ken zelf geen Westeneng ovens, dus ik weet niet precies hoe deze zijn gebouwd, maar ik neem aan dat het vuurvaste stenen zijn of keramische plaat (speciale vezels van silicium, waar ook keramische dekens van zijn gemaakt). De leverancier kan je waarschijnlijk wel reserve -onderdelen leveren: https://www.westeneng-ovenbouw.nl/

   Suc6

   Groetjes,
   Daniel

 7. Hallo,
  Mijn oven veka kvk70 warmt slecht op tot 140 graden en haalt niet d gewenste temperatuurstijging / uur.
  Ligt dit aan versleten spiralen of kan ket iets anders zijn ?
  Groeten
  Edith

  1. Hoi Edith,

   Dat is vervelend, maar wat het veroorzaakt is moeilijk te zeggen. Als een spiraal kapot is, doen de andere spiralen het meestal nog wel en zou de temperatuur hoger moeten worden (hoewel langzamer en de top temperatuur wordt dan meestal niet meer gehaald). Maar wat het dan wel is, een kapotte relais, de beveiligingsknop die niet meer goed werkt, de pyrometer of een combinatie…

   Als je er zelf niet uitkomt is het beste er de leverancier te benaderen…

   Succes en groetjes,
   Daniel

 8. Ik heb een Tebbe oven van Breda. Inwendig groot 35 x35 x35 CM
  De oven start niet op, doet het niet.
  Wat kan de oorzaak zijn?

  1. Beste Anne,

   Het is moeilijk te zeggen wat er mis aan de oven als deze niet opstart, het kan een doorgebrande spiraal zijn, een defecte pyrometer, de stoppen doorgeslagen etc. etc.

   Ik zou informeren bij de leverancier, maar als deze niet meer bestaat kan je het bij een andere leverancier vragen om de oven na te kijken. Bijvoorbeeld Keramikos, Toma, Ve-Ka, Snijstaal OBU of Mojo Keramiek (en er zijn er nog wel meer).

   Suc6

   Groetjes,
   Daniel

 9. Hoi…ik heb een vraagje. Als spiralen al lang in een oven zitten wordt de oven dan na verloop van tijd minder snel warm?merk dat vanaf 1050 de snelheid van temperatuurstijging sterk afneemt. Haalt met moeite de 1140 terwijl de max temperatuur rond de 1240 zou moeten liggen. Zou het vervangen van de spiralen door nieuwe kunnen helpen??
  Dankjewel.
  Groetjes Nanda

  1. Hoi Nanda,

   Ovenspiralen slijten inderdaad bij gebruik en na verloop van tijd stijgt daardoor de temperatuur langzamer dan in het begin. Maar dat ze de top temperatuur van de oven niet meer halen komt volgens mij niet zo vaak voor. Ik zou denken dat er een spiraal kapot is, waardoor de oven nog maar op “halve” kracht werkt.

   Ik zou de spiralen nog eens goed nakijken op breuk en eventueel door laten meten door een elektricien. Maar hoe dan ook zal er waarschijnlijk een spiraal moeten worden vervangen…. Tja dat zijn van die dingen in het leven van een keramist waar je niet omheen kan 🙂

   Suc6
   Daniël

 10. Geachte, in mijn Keramikos glasoven wat gestookt, wat niet goed uitpakte.
  Diverse dingen onder het bruine spul en zo te zien de spiralen ook wel wat.

  Wel eens gelezen dat het zou helpen de oven flink warm te stoken om rommel kwijt te raken op de spiralen. Klopt dit, of…

  Alvast bedankt en groetjes, Jan

  1. Hoi Jan,

   Als het bruine spul glas is, zal het denk ik (net als glazuur) je spiralen beschadigen als je het nogmaals gaat verhitten. Vloeibaar glazuur/glas “vreet” in spiralen en oven stenen. Dus ik denk dat je dat beter niet kunt doen. Neem ook even contact op met Keramikos, zij zullen weten hoe je het beste de schade kan beperken.

   Suc6

   Groetjes,
   Daniel

 11. Daniël,

  Vraag: ik heb een oude veka oven op netstroom.
  Ineens word hij niet meer heet.
  Alles werkt gewoon, slaat aan, lampje brand enz.
  Als ik een vlammetje onder de voeler houd schiet de temp omhoog. Maar hij blijft gewoon koud…. warmt helemaal niks op…..
  Heb jij hier een idee over?
  Groetjes,
  Jan Meijer.

  1. Hi Jan,

   Dat is altijd vervelend als je oven het niet wil doen. Het klinkt alsof er een breuk in een spiraal zit. Soms kan je de breuk heek moeilijk zien. Doormeten met een spanningsmeter kan aantonen of er een breuk is of niet. Je kan natuurlijk advies vragen bij http://www.ve-ka.nl de levancier van de oven.

   Suc6 en groetjes,
   Daniel

 12. Hoi Daniel,
  Ik heb een Kilnsitter en wat stroomdraden naar de spiralen in het regelkastje zijn afgebroken. Kan ik deze vervangen met gewone stroomdraad of zijn dit speciale?

  Ik hoor het graag,

  Met vriendelijke groet,
  Patricia Bolten

  1. Hai Patricia,

   Het zijn normale stroomdraden, maar ze moeten geschikt zijn voor de betreffende oven, dus o.a. dezelfde dikte en hittebestendig (het wordt niet zo heet als in de oven, maar de temperatuur loopt ook aan de buitenkant aardig op). Ik denk dat de leverancier of fabrikant van jouw merk oven je wel aan dat soort stroomdraad kan helpen.

   Succes met je reparatie en groetjes,
   Daniel

 13. Hoi Daniel,
  Dank voor de vele informatie op deze pagina en de rest van je website.
  Vraagje: Ik hoorde van een mede-keramist dat ik beter niet op 1240 graden kon stoken, want “dat is heel slecht voor je spiralen”.
  Nou snap ik wel dat ze dan sneller slijten. Maar ik heb een oven met een hele dikke isolatiewand (15 cm). Als ik m op full heb staan, gaat deze in anderhalf uur van 740 graden naar 1040 graden.
  Mijn idee is dat door de goede isolatie de schade aan de spiralen niet zo heel groot zal zijn als ik in deze oven naar 1240 graden ga.
  Maar misschien is dat niet juist. Ik hoor graag jouw idee hierover.
  Alvast dank, Jose

  1. Hi José,

   Het is zeker waar dat stoken op een hogere temperatuur meer slijtage teweeg brengt dan op een lagere temperatuur.

   De vraag is hoeveel minder, als je bijvoorbeeld op 1200 i.p.v. 1240 zou stoken. Ik kan daar helaas geen antwoord op geven en ken ook geen studies daarnaar. Wellicht dat de betreffende ovenbouwer daar wel iets meer over kan zeggen, hij/zij weet immers welke materialen zijn gebruikt bij de constructie.

   Maar los daarvan zou ik mij niet laten leiden doordat soort overwegingen. Als de oven gebouwd is voor bijv. 1300 graden volgens de leverancier, zou ik daar van uit gaan (als je de verkoper/bouwer vertrouwd natuurlijk).

   Op welke temperatuur je vervolgens gaat stoken zou ik laten afhangen van wat je wilt maken. Als je aardewerk wilt maken omdat je van de felle kleuren houdt of majolica traditie wilt voortzetten op de originele wijze, prima dan stook je op ca 1080 – 1100. Als je steengoed wilt stoken bijvoorbeeld vanwege de sterkte van de scherf dan zal je op hogere temperatuur moeten stoken.

   Hoeveel hoger je moet stoken ligt aan de klei die je gebruikt, maar groso modo zal steengoed klei pas sterk worden en een lage absorptie krijgen (minder dan 1%) als je het boven de ca. 1280 graden (cone 10) stookt.

   Je kan prima op lagere temperaturen stoken en sterke glazuren maken op bijv. 1220 (cone 6, de populaire “midden temperatuur”), de klei er onder is echter dan wel minder sterk, met een hogere absorbtie.

   Kortom mijn advies: stook op de temperatuur waarop je wilt stoken vanwege de keramiek die je wilt maken. Niet of de oven al dan niet sneller zal slijten… Uiteraard niet boven de maximum temperatuur die de leverancier adviseert 🙂

   Succes met je stook op welke temperatuur ook!

   Groetjes
   Daniel

 14. Help! mijn oven wordt niet meer warm. Computer doet het nog, maar temperatuur loopt niet op. Ben wel verhuisd…

   1. Ik bedacht mij opeens dat waarschijnlijk de thermokoeel stuk is gegaan bij de verhuizing. Kan ik die zelf vervangen?

    1. Dat zou kunnen. Bij je “ovendealer” kan je die bestellen. Er bestaan meerdere typen thermokoppels, je moet dus wel het juiste type krijgen die werkt voor jouw oven en ovenbesturing. Daarnaast de 2 draden juist aansluiten anders wordt de temperatuur negatief afgelezen.

     Bij twijfel kan je het ook door een monteur laten doen.

     Suc6

     Groetjes,
     Daniël

 15. Hallo,

  Ik heb een oventje voorzien van kilnsitter dat kuren vertoont.
  Wil nu zelf kijken of er draden doorgeroest zijn oid.
  Kan ik alles in zo’n oventje aanraken zolang de stekker niet in het stopcontact zit?

  Vriendelijke groeten,
  J.T.

  1. Hi J T.,

   Het is prima om de kilnsitter periodiek na te kijken. Het is mechanisch en door gebruik en corrosie kan het systeem haperen (met alle gevolgen van dien).

   Zolang de stekker uit het stopcontact is van de oven is er geen risico op een stroomstoot. Maar pas op dat je geen spiralen (hardhandig) aanraakt. Deze zijn na een aantal stoken bros en kwetsbaar.

   Suc6
   Groetjes,
   Daniël

 16. Hallo Daniel,
  Nog niet gekeken.
  Hopelijk is er gewoon ergens een draad doorgeroest. Dat heb ik eerder gehad toen een paar spiralen geen stroom kregen. Maar toen zag ik ook duidelijk een draad die los zat.
  Nu is het probleem anders; na stand 2 (van 5) schakelt het oventje helemaal uit (lampje gaat uit, ook met verschillende verlengsnoeren (of zonder)) en gaat pas weer aan wanneer helemaal afgekoeld.
  Als er iemand is die een idee heeft wat dit kan veroorzaken….graag reactie.
  Keramikos repareert alleen als ze ook mogen ombouwen naar computergestuurd, maar dat is voor mij niet echt nodig en ligt bovendien boven mijn budget.
  Heb ook al een paar elektriciens in de buurt gebeld maar geen enkele wil het doen.
  Vriendelijke groeten, J.T.

   1. Oventje is gerepareerd via minkkeramiek.nl. Bleek relatief simpel te verhelpen en de oven doet het weer.
    Ik kon de oven zelf brengen en halen dus het was ook nog snel gedaan. Super blij mee.
    Mooi dat er nog bedrijven zijn die wel kilnsitters repareren.
    Minkkeramiek.nl heeft ook stapelmateriaal en ovens voor mooie prijzen.

 17. Beste Daniel,

  Ik heb een Vingerling deuroven “automatic” type V 230 gekregen. Een oud model denk ik. Ik krijg de over niet meer aan de praat. Heeft u een tip?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.