Oproep: Kunstaardewerk-fabriek “De Olde Kruyk”

Heeft u informatie over kunstaardewerkfabriek “de Olde Kruyk” (D.O.K.)  te Milsbeek?

In dit blog een oproep uw kennis te delen. D.O.K. is opgericht in de jaren dertig van de vorige eeuw. Tot in de jaren tachtig heeft de fabriek kunstaardewerk geproduceerd.

Een paar weken geleden kwam ik in contact met Alf Kurstjens, een nazaat van één van de oud eigenaren van D.O.K. Hij is op zoek naar informatie om de rijke historie van deze fabriek vast te leggen.

Daar ben ik een groot voorstander van, vandaar dat ik zijn oproep van harte ondersteun…

Nederlandse keramiek geschiedenis

Het oudst bekende keramische vaatwerk van Nederland is afkomstig van de bandkeramische cultuur, ruim 5.000 v. Chr.. Daar is het gelukkig niet bij gebleven, het Nederlandse Delfts blauw is wereld beroemd geworden.

Maar deze historie omvat ook het vernieuwingsaardewerk van eind 19de en begin 20ste eeuw. De Plateelbakkerijen uit Delft, Gouda en Den Haag zijn nog steeds bekend. Maar overal in Nederland is keramiek geschiedenis geschreven.

Zelfs in Purmerend waar ik mijn werk maak zijn vier plateelbakkerijen gevestigd geweest (goed gedocumenteerd door het Purmerends Museum).

Heeft u informatie over D.O.K?

Evenals Alf Kurstjens vind ik het ook van groot belang de Nederlandse keramiek geschiedenis vast te leggen. Voor je het weet is er niemand meer die er over kan vertellen. In 1970 zong Wim Sonneveld al over het veranderen van de tijden

Ik was een kind, hoe kon ik weten dat dat voorgoed voorbij zou gaan (Wim Sonneveld – Het Dorp)

Dus nu het nog kan, duik in het familie-archief, zoek op de rommelzolder en wellicht heb je een puzzel stukje van de Nederlandse keramiek historie…

Alf, de nazaat van één van de voormalige eigenaren, zoekt naar informatie, verhalen, beeldmaterialen over De Olde Kruyk (D.O.K.). Hij is in samenwerking met Museum Milsbeek “de Oude Pottenbakkerij” en Cultuurbehoud Milsbeek bezig een website en een boek te schrijven over deze aardewerkfabriek.

De Olde Kruyk (D.O.K.) historie

De Olde Kruyk (D.O.K.) is in 1936 als bloempotten fabriek gestart door Wim Jansen en Peter Linders. Later zijn ze ook sieraardewerk gaan maken; het Limburgs (of Milsbeeks) bont.

Oven de Olde Kruyk 2000
Oven de Olde Kruyk 2000

Wim Jansen stapte uit de Olde Kruyk (en richte “de Vuurvogel” op), maar Peter Linders zette het bedrijf voort tot aan de periode 1954-1956. Piet Kurstjens, de vader van Alf, nam DOK toen over. Nieuwe producten, naast het Limburgs bont, waren reductie glazuren, het sequaoia decor en grafito.

Het bedrijf werd in 1986 verkocht aan Guul Jacobs, de huidige eigenaar.

Waar zijn we naar op zoek?

Alf Kurstjens is met name geïnteresseerd in de periode 1936-1954, maar alles over De Olde Kruyk tot 1986 is welkom.

Hierbij gaat het om:

 • Herinneringen
 • Foto’s
 • Tastbare objecten zoals het zwarte aardewerk en witte vintage gedecoreerde werk
 • Informatie over het ontstaan van D.O.K. grafito
 • Het D.O.K. Sequoia decor

Als u informatie hebt, laat het ons weten. Stuur mij een mail of laat een reactie achter op dit blog (met email adres) en wij nemen contact met u op.

Namens iedereen die de keramiek historie een warm hart toe dragen: heel veel dank!

PS:  Ik heb natuurlijk ook even gekeken in de oude doos met foto’s. En wat vond ik? de foto bovenaan dit blog:  ondergetekende voor de ingang van “de Olde kruyk” in 2000.  Niet helemaal wat Alf zocht, maar ik wel m’n best gedaan…

About Post Author

13 gedachten over “Oproep: Kunstaardewerk-fabriek “De Olde Kruyk””

  1. Beste Ron,

   Dank je voor je bericht. Wat goed dat je laat weten dat je een verzamelaar bent van het DOK sequoia. Alf Kurstjens is al aan het werk om de Olde Kruyk historie vast te leggen, zie zijn website in opbouw. Alle informatie/foto’s van jouw verzameling zijn welkom om deze keramiek historie aan te vullen. Ik stuur je een mail met zijn mailadres, zodat jullie gegevens kunnen uitwisselen.

   Nogmaals dank en groetjes,
   Daniel

 1. Tja, ik heb ook ongeveer 10 vazen en vaasjes en enkele potjes. Ik zou ze moeten tellen. In ieder geval ben ik er gek op. In de jaren 70 en begin 80 gekocht. Wil ook wel foto’s en info met jullie delen. Wat een leuk initiatief.

 2. Vandaag een mooie vaas gevonden bij de kringloop. Het is 23 centimeter hoog, diameter 11 centimeter. Het glazuur is groen, blauw, lila, bruin.

 3. Onze familie bezit al jarenlang een vaas/pot met deksel van DOK. Ik zou hierover graag informatie ontvangen en misschien levert het het iets op voor het onderzoek.

  1. Beste Hetty,

   Leuk van je te horen, hoe meer mensen er nog DOK werk hebben, hoe beter het overzicht wordt. Ik geef je email adres door aan Alf Kurstjens. Hij is de expert en bezig met het onderzoek.

   Dank en groetjes,
   Daniel

 4. Dag Daniel,

  Omdat ik bovenstaande foto had gezien, heb ik vandaag een vaas gekocht in de kringloopwinkel die daar al heel lang te koop stond. Het is een zwarte met ook van die verticale witte strepen als op de foto uit dat fotoboek. Ongeveer 24 cm. Aan de onderkant staat geen signering. Ik kan een foto sturen .
  Met vriendelijke groet,
  Gerbrich de Boer
  Houtigehage

  1. Hi Gerbrich,

   Dank je wel voor de info. Ik ben geen expert op het gebied van D’Olde Kruyk aardewerk, maar ik zal het doorsturen naar Alf Kurstjens, een nazaat van één van de oud eigenaren van D.O.K. Hij weet er veel meer van dan ik…

   Groetjes,
   Daniel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.