Kintsugi handgemaakte keramiek

Kintsugi, keramiek met goud verbonden

Kintsugi en handgemaakte keramiek zijn met elkaar verbonden, zowel letterlijk als figuurlijk. Kintsugi is een eeuwenoude Japanse traditie. Het betekent letterlijk “gouden verbinding” en wordt ook wel “kintsukuroi” of “gouden reparatie” genoemd.

Maar er is ook een esthetisch verband. Kintsugi is het ambachtelijk repareren van gebroken keramiek door middel van goud. De reparatie wordt niet verborgen, maar juist met trots getoond.

Gebroken bord, handgemaakte keramiek

Ik vind het een mooie gedachte. Een gedachte verbonden aan Wabi-Sabi, de schoonheid van de vergankelijkheid. Als iets gebroken is, gooi je het niet weg, maar neem je de moeite de scherven weer tot één geheel te verbinden. En niet zo onzichtbaar mogelijk. Nee je accentueert de littekens van de vergankelijkheid.

Ik moest eraan denken toen ik een gebroken beker van mijn hand terug kreeg. Een beker die ik zo’n 20 jaar gelden heb gemaakt. Of ik die nog kon repareren…

Handgemaakte keramiek een vriend voor het leven

Keramiek is één van de oudste en sterkste “man made” materialen. Het kan decennia overleven, het kan in scherven liggen in een fractie van een seconde. Zo kan een handgemaakte keramieke beker een vriend voor het leven worden, maar er kan ook abrupt een eind aan komen.

Die beker van meer dan 20 jaar gelden, was zo’n kompaan geworden. De zoon van een vriendin van mij was opgegroeid met die beker. Zijn hele leven had hij er zijn thee uit gedronken. Toen er een scherf van af was gesprongen, wilde hij er nog geen afscheid van nemen.

Kintsugi: upcyclen op Japanse wijze

Handgemaakte keramiek, betekent ook unieke keramiek. Als het breekt is het niet te vervangen. Amper een week later brak ook een stuk van het bord van mijn vriendin. Deze was niet van mijn hand, maar van een collega keramist uit Frankrijk. Jaren lang dagelijks gebruikt en ons dierbaar geworden.

Unieke keramiek is misschien niet te vervangen … maar wel te repareren. Of beter nog te upcyclen op Japanse wijze. De beker had ik al gerepareerd en retour gestuurd (mijn levenslange garantie). Maar voor dit blog heb ik de reparatie van ons bord gedocumenteerd.

Reparatie in kintsugi stijl

Vergankelijkheid is niet iets dat je moet verbergen, camoufleren of vergeten. Nee je moet het vieren. De sporen van het leven accentueren met goud. Je laat zien hoe belangrijk die voor jou zijn.

Van eeuwenoud ambacht tot repair kit

De Kintsugi-techniek dateert uit de Muromachi-periode (1336-1573), toen de Makie-laktechniek met goudpoeder werd opgenomen in het reparatieproces. Volgens de authentieke techniek wordt lijm gemaakt door onder andere Urushi-lak te mengen met aarde, houtpoeder of tarwemeel (uit: Yoko Furuya – “Kintsugi: Invitation to the Handwork of Kintsugi)

Nou ben ik geen (keramiek) restaurateur en zeker geen kintsugi meester, maar een reparatie “in de geest van” dit eeuwenoude ambacht durfde ik wel aan. Er bestaan zelfs kant en klare “Kintsugi repair kits”, maar met goud(kleurig)poeder en twee componentenlijn kom je een heel end.

Kinstsugi stijl reparatie handgemaakt keramiek bord

Ik weet het, dit is geen ambachtelijke kintsugi reparatie. Maar zo kunnen wij weer van ons bord genieten en hoef ik niet jaren lang in de leer bij een kintsugi meester.

Het leven is vergankelijk, maar ik geniet ook graag van de vooruitgang (zolang het nog kan 🙂 ) .


Ook 10 % korting op handgemaakte keramiek?

Word lid van de Keramiek Bende en ontvang 10% korting op iedere bestelling in mijn webshop!

6 gedachten over “Kintsugi, keramiek met goud verbonden”

  1. Is het niet zo dat keramiek, gerepareerd met de Kintsugi techniek, niet meer helemaal voedselveilig is? Ik meen zoiets eens te hebben gelezen. Wel mooi gerepareerd!

  2. Goed punt Leah,

    Ik weet niet hoe het zit met de giftigheid van Urushi-lak, de traditionele wijze van reparatie, maar moderne epoxylijm heb je ook gifvrij (bijvoorbeeld voor aquaria). Daarnaast is echt goud niet giftig, maar nogal duur. Gelukkig heb je ook goudkleurig poeder die eetbaar is in de betere bakwinkel….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.