Phil Rogers boeken

Phil Rogers: “keramisten moeten verschrikkelijk veel weten”

Phil Rogers, Engelse “studio potter”, auteur en FB vriend, is aan het einde van vorig jaar op 69 jarige leeftijd overleden. Een groot gemis voor zijn familie en vrienden, maar ook voor de pottenbakkersgemeenschap in de wereld.

Phil Rogers heeft ons bijgebracht wat goede keramiek kan betekenen in onze hedendaagse maatschappij. Zijn rustiek gedraaide en gedecoreerde vazen, flessen, bekers, borden en kannen gaven blijk van zijn kunde, respect voor het materiaal en de keramiek traditie. Hij heeft vorm gegeven aan de toekomst van ambachtelijk keramiek in de moderne tijd.

“Het nadeel van keramiek is dat er zoveel mis kan gaan. Elke fase is er iets dat mis kan gaan. Wij als pottenbakkers […] moeten verschrikkelijk veel weten”

(Goldmark documentaire “Phil Rogers: Drawing in the Air” juni 2016)

Dat voor het maken van keramiek een vreselijke hoeveelheid kennis noodzakelijk is, heb ik mij altijd ter harte genomen….

Filosofie achter de draaischijf

Ik heb Phil Rogers vooral leren kennen door zijn boeken en een aantal jaren geleden als Facebook Friend. Een pottenbakker pur sang.

Toen ik voor het eerst achter de draaischijf ging zitten in de jaren 90, was zijn boek “Throwing Pots” (1995) mijn instructeur. Ik leerde er niet alleen praktische zaken uit, maar ontdekte vooral de filosofie achter deze techniek.

Hij leerde mij de verschillen tussen het westerse “ossenkop” en het oosterse “spiraal” kneden. Het gebruik van veel (VK/Europa) of weinig (VS en Japan) water tijdens het draaien. En het streven naar de meest efficiënte manier van vorming op de draaischijf.

Phil probeerde niet alleen de concrete handelingen over te brengen, maar ook de traditie en filosofie achter deze eeuwenouden technieken. Hij leerde mij over krachtige, rustieke en spontane vormgeving op de draaischijf. Maar ook dat volharding, geduld en energie in balans moeten worden gebracht. Hij leerde mij over “mindfulness”, jaren voordat ik deze term leerde kennen.

Houtas en zout glazuren

Een aantal jaren later las ik zijn boek “Ash Glazes” (1991), toen ik mij meer ging verdiepen in glazuren. Een prachtig werk over de historie, theorie en praktijk van glazuren met houtas als basis grondstof. Wederom een boek waaruit zijn respect voor de keramiek traditie uit spreekt.

Het is ook het boek waaruit ik uit putte toen ik zelf mijn eerste experimenten met houtas begon. Het is nog altijd het boek wat ik erbij pak om inspiratie op te doen of simpelweg mooie keramiek wil zien.

Phil’s eerste twee boeken zijn helaas niet meer in druk en tweedehands moeilijk te verkrijgen. Zijn laatste boek “Salt Glazing” uit 2002 is een paar maanden geleden in herdruk gekomen. Dit boek heb ik nog niet gelezen, maar inmiddels wel besteld (voordat het weer uitverkocht is 🙂 ).

Ik ben er van overtuigd dat ook dit boek weer een enorme rijkdom aan kennis en inspiratie herbergt.

De keramiek ontdekkingsreis

Zoals Phil Rogers al zei: Het nadeel van keramiek is dat er zo ontzettend veel mis kan gaan tijdens het maken ervan. Maar dat is ook een voordeel: het stimuleert tot leren, het verkennen van het verleden en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden.

We maken niet alleen de potten, we moeten weten hoe we glazuren moeten maken, de basisgeologie begrijpen, we moeten weten over vuur en luchtstromen, pyromanie en al deze dingen die nodig zijn om een ​​pottenbakker te zijn.

Het is veel, veel werk en veel kennis die je bij elkaar moet vergaren.”

(Goldmark documentaire “Phil Rogers: Drawing in the Air” juni 2016)

Dat is waarom het zo belangrijk is dat kennis wordt doorgegeven. Phil Rogers was één van die keramisten die zijn tijd schonk om de keramiek traditie uit te dragen en te transformeren naar de toekomst.

De keramiek wereld treurt om het verlies van één van de zijnen. Maar zijn bijdrage aan de keramiek traditie is blijvend. Zijn inspiratie leeft voort.


Philip Marston Rogers, keramist, geboren 28 mei 1951; overleden 22 December 2020

6 gedachten over “Phil Rogers: “keramisten moeten verschrikkelijk veel weten””

  1. Dank je wel Daniel voor deze mooie blog.
    Phil zijn rustige oplettendheid in zijn schitterende omgeving vind ik zo prachtig!
    Een bijzonder echt mens is heengegaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.