De keramiekoven leverancier

Keramiekoven leverancier: Leer hem kennen voor de koop

Bij een keramiekoven leverancier kan je terecht voor het bestellen van een oven. Maar belangrijker nog: je kan er ook terecht voor informatie en service.

Natuurlijk op internet kan je alles vinden en kopen. Maar ik raad je aan eerst te gaan kijken en je leverancier goed te leren kennen voordat je iets besteld.

Recent heeft Keramikos de oven geleverd die ik bij hen had besteld. Zij hebben een mooie showroom, met nieuwe en vertrouwde modellen keramiekovens. Daar ga ik altijd wel even kijken als ik mijn grondstoffen ophaal. Zeker nu ze net verhuisd zijn naar een nog ruimere locatie op de Conradweg 19 in Haarlem 🙂

Dit blog is het vervolg op mijn tips voor als je opzoek bent naar de juiste keramiekoven. En waar beter te beginnen dan bij de keramiekoven leverancier.

Een keramiekoven kiezen

Het aanschaffen van een keramiekoven is voor iedere keramist een belangrijke investering. In het vorige blog hebben we het gehad over:

 • Waarom een eigen oven,
 • Wat is de ideale oven voor mij,
 • Een investering voor de lange termijn.
Keramiekoven inhoud na de stook

Maar voor we gaan kijken waar we een oven kunnen bestellen, gaan we eerst bepalen wat voor soort oven.

Nu kan een keramiekoven een gat in de grond zijn, een moderne magnetronoven of een industriële tunneloven (en alles wat er tussen in zit). Dus het eerste wat je moet weten is:

Welke keramiek in welke keramiekoven

 • Wat voor soort keramiek wil ik maken?
 • Met wat voor afwerking/glazuren?
 • Welk formaat keramiek wil ik maken?
 • Hoeveel werk wil ik in één keer stoken?
 • Hoe vaak wil ik stoken?
KERAMIEKOVEN LEVERANCIER Keramikos
Keramiekoven inhoud na de stook 2

Of je aardewerk wilt maken op 1080 oC, steengoed op 1280 oC of porselein op 1320 oC (of allemaal) bepaalt welke toptemperatuur de oven moet kunnen bereiken.

Daarnaast bepaalt het type keramiek ook het type oven. Een raku-oven heeft immers andere specificaties als een anagama oven. Binnen de bebouwde kom zal meestal de keuze op een elektrische oven vallen.

De grootte van het werk en hoeveel daarvan in de oven zou moeten passen, zijn vragen die bepalen hoe groot de oven (aan de binnenkant) moet zijn. En niet alleen de nuttige inhoud is van belang, ook de vorm; moet de oven vierkant, rond of rechthoekig zijn? Als je altijd grote borden draait of juist hoge (smalle) sculpturen bepaalt de vorm welke oven het meest geschikt is.

Tenslotte zal het formaat ook bepalen of je vaak moet stoken. Bij een grote oven zal je meer werk moeten maken om deze vol te krijgen dan bij een kleine.

Het voordeel is dat je niet iedere week een oven moet in- en uitruimen. Maar een nadeel kan zijn dat je slechts één keer per jaar de oven vol krijgt en geen routine ontwikkelt in het maken en glazuren van je werk. Tegen de tijd dat je het werk stookt, ben je vergeten hoe je het gemaakt en afgewerkt hebt.

De service van de keramiekoven leverancier

Zodra je een globaal idee hebt wat voor oven bij jouw werk past, wordt het tijd om te zoeken naar een leverancier. En niet zomaar een leverancier, maar eentje die net als je oven ook bij jou past. Bij een goeie leverancier kan je vervolgens terecht met al je praktische en technische vragen, zoals:

 • Wat zijn de buiten maten
 • Hoe groot is de nuttige inhoud
 • Wat voor aansluiting heeft de oven
 • Het vermogen van de oven (waarop moet worden afgezekerd)
 • Maximale stooktemperatuur
 • Type pyrometer
 • Type besturing
Keramiekoven inhoud na de stook 3

Kortom alle specificaties van de oven en wat dat betekent voor gebruik en levensduur. Want specificaties zijn goed om op te vragen of op te zoeken op de site.

Keramiekoven leverancier, vriend voor het leven

Belangrijker is nog wat dat betekent voor het gebruik. En of dat aansluit bij jouw wensen. Daarbij kan een goede leverancier jouw helpen de juiste keuze te maken.

Keramikos weg naar oven showroom (op de oude locatie)
Keramiekovenspiraal doorgebrand

Daarnaast moet je ook niet vergeten dat een oven een investering is voor een langere tijd. Vroeger of later zal jouw oven onderhoud of vervangende onderdelen nodig hebben.

De service verlening op lange termijn is dan essentieel. Controleer dus altijd of jouw leverancier niet alleen ovens verkoopt, maar ook een reparatieservice (op locatie) heeft.

Wordt vervolgt: de puntjes op de “i”

Voordat we daadwerkelijk een oven gaan bestellen, moeten we nog kijken naar de ruimte, plaatsing, aansluiting en besturing van de oven. Kortom de puntjes op de “i”, die we niet moeten vergeten.

In het volgende blog ga ik specifiek in op de details van een elektrische oven. Dus wordt vervolgt…


Ik zie je ook graag op Social Media

Wat leuk dat je mijn blog leest.

Wist je dat ik ook actief ben op diverse Social Media platforms?

Kom mij daar ook ‘ns opzoeken!

About Post Author

2 gedachten over “Keramiekoven leverancier: Leer hem kennen voor de koop”

 1. Goede informatie Daniel. Daarom de volgende vraag: kan keramiekoven van school overnemen. Dit is een zware jonge: KVK 250. 380 volt. kw 16 . PH 3+W . 50 HZ. In mijn atelier heb ik een normale 230 aansluiting .
  Mijn aansluiting moet ik verzwaren naar 3 x 25A 3fase/ Krachtstroom. Is dit voldoendr of mort deze naar 3 x 35A. De jaarlijkse kosten van de 3x35a zijn aanmerkelijk hoger, daarom mijn vraag is 3×25 A voldoende.
  Groet Eduard

  1. Hi Eduard,

   Dank je wel, tja de KVK250 is zeker groot. Als het goed is staat op de oven op op hoeveel ampere deze moet worden afgezekerd. Een Rohde oven van 250 liter moet worden afgezekerd op 3x25Ampere. Maar dit is volgens mij een Ve-Ka oven. Dus als het er niet opstaat vraag het dan aan de leverancier/fabrikant: https://ve-ka.nl/contact/

   Sterkte met het verhuizen van de oven 🙂

   Groetjes,
   Daniel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.