Keramiek testoven

Top drie redenen om een kleine keramiek testoven aan te schaffen (en eentje om er vanaf te zien)

Recent heb ik een kleine Rohde keramiek testoven aangeschaft bij Keramikos. Naast felicitaties met “de kleine” :-), kreeg ik ook de vraag: waarom een testoven aanschaffen? Ik kan mijn mijn werk immers ook stoken in mijn grotere (150 liter) oven.

glazuurtesten ongestookt

Een goeie vraag en een leuke aanleiding om in dit blog mijn redenen voor de aanschaf op een rijtje te zetten. Ik kwam op deze top drie en eentje om er vanaf te zien…

Waarom een keramiek testoven?

Als ambachtelijke keramist is het stoken van mijn werk een belangrijk onderdeel van mijn creatieve proces. Dat houdt niet op bij het maken, decoreren en glazuren van mijn keramiek.

Rohde TE 35Q keramiek testoven

Het draaien van keramiekobjecten, zowel functioneel als sculpturaal, hebben niet alleen het doel uitdrukking te geven aan mijn waarden en visie. Het heeft ook als doel te ontdekken, te leren en te delen.

Ook het stoken en ontwikkelen van mijn glazuren is onderdeel van mijn verhaal. Het is een onlosmakelijk deel van wat ik te zeggen heb over mijzelf en over kunst-keramiek. Een keramiek testoven voor het experimenteren met stookschema’s en glazuren is daarbij van onschatbare waarde.

Hieronder een opsomming van mijn belangrijkste motieven.

1. Sneller resultaat = blijf in de flow

Om maar met de simpelste reden te beginnen, een 150 liter oven vol krijgen met honderden glazuur proeven is veel werk. Heel erg veel werk!

Ik heb meer dan ééns de totale oven volgepakt met glazuur testen. Dat zijn er een hoop, maar daar krijg je ook een hoop voor terug. Een belangrijk nadeel is dat als ik het gestookte resultaat van een kleinere testreeks wil bekijken, ik moet wachten tot de oven vol is met ander werk.

Rohde TE 35Q keramiek testoven bovenste ovenplaat met glazuur proeven
Twee glazuurproeven wit

Soms ben ik al weer half vergeten, wat ik ook alweer wilde ontdekken met die kleine reeks, als het uit de oven komt. Gelukkig maak ik veel aantekeningen, dus het komt wel weer terug. Maar toch ben ik meer tijd kwijt om iets te leren van het experiment.

Als ik sneller resultaten zie nadat ik de proef heb gemaakt blijf ik ook makkelijker in mijn “experiment flow”…

2. Flexibel klei, glazuur en stook onderzoek

Het ontwikkelen van een glazuur of decoratie-techniek is geen eenrichtingsverkeer. Het is een dialoog tussen mij, de klei en het glazuur. Maar de dialoog kan alle kanten opgaan. En de verstandhouding soms ook.

Rohde TE 35Q keramiek testoven met ERNEST glazuurtest

Veel testen die ik doe zijn daarom een vervolg op eerdere experimenten. De kleur is goed, maar het glazuur loopt nog teveel. Of de proef is heel anders dan verwacht, wat had ik anders moeten doen?

Ik kan pas verder met het onderzoek, als ik de resultaten heb gezien. Meerdere malen achter elkaar kleinere reeksen stoken, geeft daarom meer flexibiliteit dan veel reeksen in één keer stoken. Ik kan dan het experiment sneller aanpassen op de resultaten die ik heb gekregen.

Creëer flexibele gedachten met flexibel stoken…

3. Kleine projecten wachten niet op niemand

In een grote oven kan je natuurlijk honderd espresso-kopjes stoken, maar stel dat je er maar tien wilt hebben (en wel zo snel mogelijk)? Dan kan je die gemakkelijk in een kleinere oven kwijt en direct stoken.

Zo zijn er tal van kleinere projecten die ik in het verleden wel in een half-lege oven heb gestookt. Zoals transfers, kleine werkjes met porseleinpapier, klei-testen in opdracht, opglazuur etc. etc.

Kleine projecten kunnen niet wachten tot de grote oven vol is…

Nadelen van klein: “economy of scale”

Economy of scale of in goed Nederlands schaalvoordelen. Of beter gezegd schaalnadelen: kleine keramiekovens zijn relatief duurder dan grote.

Een simpel rekenvoorbeeld:

 • Een 25 liter keramikos oven (KERAMIKOS ECONOMY BABY, zonder regelapparaat) ca. 1.275 euro = 51 euro per liter oveninhoud.
 • Een 150 liter keramikos oven (KERAMIKOS ECONOMY GIANT, zonder regelapparaat) ca. 3.150 euro = 21 euro per liter oveninhoud.

Deze ovens hebben beide dezelfde specificaties (zelfde maximum stook temperatuur, vergelijkbare isolatiewaarde etc.), maar de kleine 25 liter oven is per liter inhoud, meer dan de dubbele investering.

En ook de relatieve stookkosten liggen hoger. De kleine oven heeft een relatief groter buiten oppervlakte t.o.v. de inhoud. Daardoor zal de oven relatief meer warmte verliezen dan z’n grote broer. En daarom zal het stoken in een kleinere oven ook relatief duurder zijn.

Klein is fijn, maar soms hebben grote ovens ook voordelen…

Wat is jouw reden voor een keramiek testoven?

Er zijn zeker meer voor- en nadelen van het aanschaffen van een kleine keramiek testoven te bespreken. Maar voor mij waren dit de drie doorslaggevende redenen. En ik ben zeker niet de enige keramist die een testoven heeft.

Glazuur testen uit keramiek testoven

Rest mij nog de vraag: wat zijn jou redenen er één aan te (willen) schaffen?

(Of juist niet, want je moet altijd iets te wensen over houden!)

About Post Author

4 gedachten over “Top drie redenen om een kleine keramiek testoven aan te schaffen (en eentje om er vanaf te zien)”

 1. Ik heb ervaren dat de glazuren in eengrote oven anders uitvallen dan in een kleine.
  Het resultaat van de stook is nooit gelijk in een grote of kleine oven. Dus als een proef in de kleine oven naar je zin is en je gebruikt het glazuur op een groot voorwerp en stookt het in de grote oven dan kan het heel anders uitvallen.

 2. Hi Carry,

  Dat is een goeie opmerking!

  Het kan voorkomen dat je glazuurproeven in de ene oven er anders uitkomen dan in de andere. Maar als je beide ovens ijkt op dezelfde stooktemperatuur kan je dat voorkomen…

  Maar dat wordt voer voor een volgend blogje..

  Groetjes,
  Daniel

  1. Hoi,

   Het gaat dan vooral om de veel snellere afkoeling. Resultaten zijn bij mijn titaanblauw glazuur bij kleine Keramikos en 150 liter Nabertherm totaal onvergelijkbaar.

   Stel je kunt het koelen precies overeen laten komen, dat zou mooi zijn..

   1. Hi Aa,

    Ja dat klopt precies. Sommige glazuren zijn heel gevoelig voor de snelheid van afkoelen.
    Vanaf de top temperatuur tot ca. 900 C.

    Kleine ovens koelen vaak sneller af, maar er zijn regelaars (waaronder de Bentrup 507 en 707) waar je ook de snelheid van afkoelen kan instellen ..

    Goeie observatie! En dat is nodig als je keramiek maakt 🙂

    Groetjes
    Daniël

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.