Het glazuren van biscuit (voorwerp van klei na eerste stook) is heel iets anders dan het verven van een voorwerp. Je ziet tijdens het glazuren niet welke textuur en kleur (effecten) je aanbrengt. Als je verschillende glazuren, slibs of oxide-washes aanbrengt moet de keramist de kleuren in zijn gedachten componeren.
Daarbij moet hij/zij rekening houden met dat overlappingen van glazuren niet altijd tot een mengkleur leiden, de dikte van het glazuur invloed heeft op kleur en/of textuur en de applicatie methode (spuiten, overgieten, kwasten, etc.) al dan niet tot gewenste effecten leidt. Om maar een paar variabelen op te noemen. Groot is daarom altijd de teleurstelling als het gedachte experiment niet overeenkomt met het uiteindelijke resultaat.

Eén van de belangrijkste “wildcards” heb ik dan nog niet eens genoemd: de glazuurstook. Om deze te temmen zijn er in de afgelopen 20 jaar veel digitale hulpmiddelen ontwikkeld. De belangrijkste natuurlijk de (computer) ovenbesturing. Toch maakt dit de Segerkegels niet overbodig.
Hou zoveel mogelijk variabelen gelijk
Het is voor de keramist altijd belangrijk zoveel mogelijk omstandigheden gelijk te houden om het gewenste resultaat te bereiken. Bij het glazuren is het stoken ervan één van de belangrijkste. De moderne ovenbesturing is een mooie tool om de stookcurve vooraf nauwkeurig te kunnen bepalen. Toch is dit geen vervanging van de al oude Segerkegels.
Hoe werken Segerkegels
De Segerkegels (afkorting SK, in het Nederlands ook “pyrometrische kegels” genoemd en “Cones” in het Engels) zijn uitgevonden door Duitse chemicus Hermann Seger (1839–1893) aan het einde van de 19e eeuw. Hij ontwikkelde een systeem om nauwkeurig de stooksnelheid en temperatuur van keramiek te kunnen bepalen. Hij maakte kegels van keramisch materiaal die bij een bepaalde temperatuur en tijdsduur ombuigen.

Een ware revolutie, voor het eerst konden keramisten tijdens de stook bepalen of de gewenste temperatuur was bereikt door te kijken of de kegel “om” was (zover gebogen dat de top van de kegel gebogen is tot de bodem).
In de praktijk worden 3 kegels in oplopende temperatuur voor het kijkgat geplaatst: De “gids-” de “stook-” en de “bewakings-” kegel. Als de temperatuur al flink gevorderd is worden de kegels in de gaten gehouden. Zodra de gidskegel, de kegel met de laagste temperatuur, buigt moet de oven scherp in de gaten worden gehouden. Net zolang tot de stookkegel, de kegel met de temperatuur waarop de keramist zijn glazuur wil stoken, om is. De bewakingskegel dient als “safeguard”, als deze om is, is er te hoog gestookt, dus dat moet worden voorkomen (door de oven lager of uit te zetten).
Kegelnummering
Voor het stoken van keramiek geldt niet alleen de temperatuur waarop is gestookt. Glazuren worden gestookt op een bepaalde “kegel” , die goed is voor tijd en temperatuur. Zie het als warmteabsorptie en niet alleen als de temperatuur van de stook.
Kegels worden gemaakt in verschillende nummers, die elk overeenkomen met een bepaalde temperatuur en stooksnelheid combinatie. Aan het begin van het stoken van de kegel staat deze in een hoek van 8 graden. Een perfect gestookte kegel zal worden gebogen tot een hoek van 90 graden. Als de kegel minder is gebogen dan is de stooktemperatuur lager geweest dan het betreffende nummer aangeeft. Als de kegel meer is gebogen, dan is de stook temperatuur er boven geweest.
Let op de manier waarop de kegels zijn genummerd. Seger nummerde de kegels van 10 (de hoogste temperatuur) tot 1 (de laagste temperatuur). Later bleek het mogelijk kegels te maken die op een nog lagere temperatuur buigen. Hierdoor zijn de nummers 01, 02 etc. aan de reeks toegevoegd, waarbij 010 de laagste temperatuur is (iets onder 900 oC). Er is dus een groot verschil tussen cone 5 en 05 (zie ook tabel)!
Huidig gebruik van kegels
Tegenwoordig stoken de meeste (Westerse) keramisten met behulp van een pyrometer (thermometer voor hoge temperaturen) al dan niet gekoppeld aan een ovenbesturing. Ik stook meestal met mijn Bentrup besturingssysteem (zie foto). Deze houdt automatisch een log bij op mijn PC, zodat ik na afloop van de stook eventueel kan nakijken hoe de stook is verlopen. Mijn stook verloopt dus automatisch en toch gebruik ik altijd Segerkegels.
Orton Cones

Ik gebruik deze cones niet om de temperatuur te controleren tijdens de stook, maar om na afloop te verifiëren of de gewenste temperatuur behaald is. De pyrometer en/of de ovenbesturing kan immers een storing hebben gehad of de kalibratie van de pyrometer is niet correct (door slijtage of breuk kan de pyrometer na verloop van tijd een verkeerde temperatuur aangeven).
Een glazuur mysterie opgelost
Op een gegeven moment haalde ik een aantal kannetjes en bekers uit de oven die een totaal verschillende kleur hadden, terwijl ik ze allemaal met hetzelfde glazuur had geglazuurd. Ik wist dat het glazuur wel vaker “anders” uit de oven kwam, maar ik had het nog nooit in één en dezelfde stook gehad. Alles was toch gelijk? Het glazuur, de applicatie (dikte) en de stook.Uiteindelijk bedacht ik me dat de kannetjes boven in de oven stonden en de bekers onderaan.De volgende stook heb ik zowel cones onderaan en boven in de oven geplaatst. Na de stook bleek dat bovenaan de oven cone 6 (ca 1200 oc), maar onderaan cone 8 (ca 1235 oC) om was. Er was dus een temperatuur verschil van zo’n 35oC in mijn oven. Tegenwoordig houd ik daar rekening mee en krijg ik het gewenste resultaat.
Cones nog steeds niet overbodig
De cone technologie is niet overbodig geworden met de komst van computergestuurde oven. Ik raad iedereen aan die keramiek stookt ook kegels te gebruiken. Zeker als je in een (voor jou) nieuwe oven stookt, controleer dan met kegels of er temperatuurverschillen tijdens de stook optreden en hoe jouw glazuren hierop reageren.
Succes met je volgende stook!




Bedankt voor dit advies, zeer informatief voor mij in elk geval. Groet.
Thnx Epenko,graag gedaan en leuk om te horen dat je er iets van op hebt gestoken
Groetjes,
Daniel
Hoi Daniël,
Bedankt voor de tips! Ik heb binnenkort zelf een oventje thuis en wil ook de temperatuur controleren met de codes. Op internet zie ik altijd de grote staan, maar is het ook te controleren met de kleine denk je? Op de site van Ve-Ka kan ik de grote niet meer vinden namelijk…
Alvast bedankt!
Groeten Inge
Zie ze nu bij Silex staan… 😉
Zie ze nu bij Silex staan… 😉
Hoi Inge,
Dan koop je ze beter bij Silex 🙂
Hoi Inge,
Thnx, meten is weten en controle is altijd goed 😉 Kleine cones kan wel, maar zijn wat minder nauwkeurig bij het aflezen
Groetjes,
Daniel
Goed om te weten, dank je wel voor je snelle reactie!
Groeten Inge
Mooi advies, Daniel. Ik ga ook eens kijken op deze manier hoe het zit met de warmteverdeling.
Graag gedaan Marcel, ik ben benieuwd naar het resultaat.
Groetjes,
Daniel
Hallo,
Heel erg bedankt voor uw informatie.
Ik heb een vraagje: ik wist niet dat je de Bentrup TC507 ook kon aansluiten op je pc. Ik heb net dezelfde als u.
Hebt u hier info over?
Alvast bedankt,
Kaly
Hoi Kaly,
Thnx, de TC507 kan je aansluiten op een PC of de nieuwe webbox, als er een rs232 or rs485 aansluiting op zit. Die zit er niet standaard op. Meer info kan je opvragen bij http://www.bentrup.de.
Suc6
Groetjes
Daniel
Hoi Daniel,
Jouw tabel verbaast me omdat je bij de langzame temperatuursrijging een lagere eindtemp. noemt voor de cones. Maar er zit dan toch juist meer heatwork in, dus dan heb je toch een “hogere eindtemperatuur”?
Ik hoop dat je advies hebt. Ik kan alleen mini cones krijgen, en wil bootjes maken voor een stook van 1140 graden om het bereik en de hitte verdeling in mijn oven te vergelijken.
Maar de geschetste temperaturen online verschillen zo bij de nummers van de cones!
Ik heb cones 02, 01, 1 en 2 hier liggen.
Bij welke stooksnelheid zou ik ongeveer met mijn oven daadwerkelijk op “1140 graden” uitkom qua heatwork? Ik heb roodbakkende klei (dunne bekers) tot max 1160 graden, en diverse glazuren, waaronder 1 glazuur tot max 1150 graden. Oven is een bovenlader 70 liter van Keramikos.
Ik stook boven de 700 graden 150graden per uur, en de laatste 100 graden vertraag ik, zodat hij preciezer uitkomt.
Hoeveel graden per uur raad je me voor de laatste 100 graden aan, en hoeveel pendelen erbij?
Hi Noor,
Tja wellicht wat tegen-intiutief, maar als je langzamer stookt krijgt het glazuur langer de tijd om te smelten, waardoor je de temperatuur op de pyrometer lager kan instellen. De tabel heb ik over genomen van de fabrikant van cones (Segergkegels), te weten Orton. Zij hebben de testen gedaan…
Betreffende “uitkomen” op de cone die je wilt, dat kan door langer of korter te pendelen. Als je te hoog bent uitgekomen kan je korter pendelen, zeg 10 minuten. Maar precies is moeilijk te zeggen, dat zal je moeten uitproberen bij de volgende stook.
Suc6 en groetjes,
Daniel
Hoi Daniël,
In dit artikel lees ik vooral over self regular en regular cones. Bijna niets over small cones. Bij de small orton cones staat bij Celsius per uur: 300 en fast. Is dat niet een beetje snel? Of moet ik dan de ‘charts’ anders lezen. Ik heb small orton cones en ik wil ze gebruiken voor 150 graden per uur. Niet 300. Bij orton kan ik hier niets over vinden.
Hierboven bij een van de berichtjes, staat dat je de small cones wel kan gebruiken, maar dat ze minder nauwkeurig zijn. In de orton charts staat dat je uitmoet gaan van 300 graden per uur. Klopt dit en zo ja hoe moet ik dan bepalen hoeveel graden de cones omgaan bij 150 graden per uur. Zo nee, heb ik dan echt andere nodig? Ik hoor het graag. Ik wil graag mijn oven goed ijken. Ik heb nu een nieuw regelapparaat ST-310 van Rohde, ik heb alles gekocht voor de WiFi in de schuur, zodat ik alles straks ook kan volgen op mijn laptop of telefoon. Alleen de trekveer is nog niet binnen. Nu nog goed begrijpen hoe de orton cones werken. En voor je het weet, heb ik mijn oven goed geijkt zodat ik ook met glazuurstook optimaal resultaat kan behalen en niet afhankelijk ben van nko ovens.
Alvast bedankt.
Groetjes Franka
Hi Franka,
Ja dat klopt, Orton is de fabrikant van deze cones, dus goed om de documentatie van hen te raadplegen. En inderdaad hebben ze alleen een temperatuurkaart gemaakt voor 300 C per uur, dus als je langzamer stookt is het denk ik beter om de grote cones te gebruiken, die lezen ook makkelijker/nauwkeuriger af.
Succes met stoken en het ijken van je oven!
Groetjes,
Daniel
Hoi Daniël,
Bedankt voor de reactie en jouw advies. Vorige week veel gelezen over dit onderwerp. Uiteindelijk de self-regular orton cones besteld bij orton zelf. Ondanks de hoge tarieven en bezorgkosten per doos uiteindelijk goedkoper dan ergens anders. Alle internet spullen zijn ook binnen. Samen met mijn zoon van 16 (die super goed is in alles wat met elektronica, internet en computers te maken heeft) ga ik de kabel naar de schuur trekken. Ik ga met aardewerk beginnen en zo langzaam verder naar de andere temperaturen. Mijn nieuwe avontuur als keramist gaat beginnen 😉 Misschien maak ik er ook wel een blog van: een avontuur: het ijken van je eigen oven. Hihi
Groetjes Franka