Als een manager het over “reductie” heeft, betekent dat meestal niet veel goeds. Als een keramist het over “reductie” heeft betekent dit verrijking, niet van zichzelf maar van het glazuur….
Recent kreeg ik een opdracht bonsai schalen te maken. Na het bespreken van de maten, de afwatering etc., zochten we naar de juiste afwerking voor de schaal waar de bonsai (Japans voor “boom in pot”) volledig tot z’n recht kan komen. Geen gemakkelijke beslissing voor een bonsai kweker die zijn ziel in het vormen en verzorgen van het boompje stopt.
Na het bekijken van wat glazuur proefplaatjes, kozen we een paar mooie reductie glazuren uit. Voor een natuurlijke en authentiek uiterlijk van de keramiek, kan je het beste ook een authentiek proces gebruiken: de glazuren stoken in een gasoven met reductie. Dit betekende voor mij een handmatige glazuur stook: opstaan om 5:15 uur ’s morgens en tot ’s avonds laat stoken. Heel wat meer werk dan een volautomatische glazuur stook in een elektrische oven.
Waarom zou je al die (extra) moeite doen? In dit blog een beschrijving van mijn “reductie proces”
Kleurrijke magie/chemie van het stoken
Keramiek in “reductie stoken” is het “verminderen van de hoeveelheid zuurstof in een oven, zodat de vlam / brandstof op zoek gaat naar meer zuurstof. Hierdoor wordt zuurstof onttrokken aan de (klei) scherf en het glazuur”. Als gevolg hiervan ontstaan levendige, schitterende glazuurkleuren die synoniem zijn met deze methode.
Hoewel dit een begrijpende omschrijving is van het proces, is het strikt genomen geen accurate definiëring van de achterliggende chemie. Chemisch gesproken is reductie het proces waarin, door een set van reacties op de elementen in het glazuur (en de onderliggende klei), elektronen worden toe gevoegd (en zuurstof wordt af gestaan), tegelijkertijd gaan bij een ander component (de brandstof), door dezelfde set van reacties, elektronen verloren (en wordt zuurstof opgenomen: oxidatie).
Het aantal elektronen van de de metalen in het glazuur heeft vervolgens invloed op de kleur; het uiterlijk van het zelfde glazuur (en temperatuur) geeft een heel ander kleurenpalet in oxidatie (elektrische oven) dan in reductie (gas oven, meer technische informatie in het maart nummer van Ceramics Monthly van dit jaar).
Het bekendste voorbeeld is koper in een glazuur: is het glazuur groen, dan is het in oxidatie gestookt in een elektrische oven, maar is het rood dan is het reducerend gestookt (zoals een “sang de boeff” of “ossenbloed” glazuur). Een ander bekend voorbeeld is ijzeroxide, bruin in oxidatie (roest), maar groen/blauw in reductie, zoals een celadon glazuur. Doordat het toevoegen van elektronen niet overal gelijk zal zijn, worden de glazuren als extra bonus veel gevarieerder (levendig).
Reduceren; keramiek inefficiënt bakken
Maar het vergaren van elektronen in het glazuur om met kleuren te toveren, is niet het enige wat de bedoeling is tijdens de gladbrand. Keramisten moeten ook de temperatuur hoog genoeg zien te krijgen, daarom noemen we het immers (fikkie) stoken. In mijn geval wil ik dat de temperatuur stijgt tot de keramiek transformeert tot steengoed, bij ca. 1240 oC (cone 8 à 9, meer info in dit blog).
Ik stook op propaan en met onderstaande als (vereenvoudigde) chemische formule:
C3H8 + 5O2 –> 4H2O + 3CO2.
De koolwaterstof (C3H8) koop ik per fles, de zuurstof (O2) is (tot op heden) niet in handen van multinationals, dus die pak ik gratis uit de lucht 😉 Met de juiste verhouding zuurstof stook je optimaal; ik krijg de meeste warmte uit de minste hoeveelheid propaan (goed voor mijn portemonnee dus).
Maar voor de glazuur kleuren moet ik de zuurstof in de oven beperken, dan heb ik reductie, maar ook minder warmte en kan de temperatuur in de oven zelfs dalen. De oplossing lijkt simpel: de gaskraan verder opendraaien, maar daardoor ontstaat meer reductie en daalt de temperatuur zelfs nog meer (!).
Meten is weten, ook bij reductie stook
Kortom tijdens het stoken is het schipperen tussen efficiënt zuurstofrijk en kleur efficiënt, maar temperatuur inefficiënt zuurstofarm stoken. Uiteindelijk wil ik tot de gewenste eindtemperatuur komen, met een bepaalde mate van reductie.
Vroeger konden keramisten alleen hun eigen zintuigen gebruiken om de temperatuur in te schatten, maar sinds de ontdekking van de pyrometer en de Segerkegels worden zij daarbij geholpen.
Tijdens het stoken kijk ik graag naar mijn (digitale) pyrometer (en de digitale klok) om te weten hoever ik in het stookproces ben. Maar voor de reductie moest ik afgaan op mijn eigen zintuigen: ik keek naar de kleur en de hoogte van de vlam om de reductie in te schatten.
Voor keramisten zoals ik, die ook graag de mate van reductie willen meten, is er tegenwoordig de “oxyprobe” of zuurstof-meter. Hiermee kun je zowel de hoeveelheid zuurstof (O2) als koolstof (CO2 en CO) meten tijdens de stook.
Door middel van een ingewikkelde formule kan vervolgens de ratio gas en zuurstof worden uitgedrukt in een getal (Lambda), groter dan 1 is zuurstofrijk (oxidatie) en kleiner zuurstofarm (reductie). Dus zo heb ik tijdens de stook accurate informatie over de mate van reductie dan wel oxidatie: een geweldig hulpmiddel.
Handmade is mensenwerk
Maar ondanks nieuwe hulpmiddelen, blijft het stookproces handwerk. De ene stook is nooit zoals de andere en ik blijf leren van het proces. Op het ene moment is er meer reductie dan het andere, de oven stookt alles behalve uniform, niet in temperatuur maar ook niet in oxidatie/reductie. Gas toevoer regelen, flessen verwisselen tijdens de stook, het blijft altijd spannend.
Het resultaat van de afgelopen reductie stook? Tja ik was er dik tevreden mee; veel geleerd en geluk gehad met de glazuurresultaten. En de klant? De bonsai kweker was zeer enthousiast, dus daar heb ik graag wat slaap tekort voorover…

Hi Daniël, bedankt! Weer wat geleerd. Heb nog niet op gas gestookt.
Thnx Trees, ik blijf ook leren..
Mooi uitgelegd waarvoor dank
Mijn dank voor je berichtje Katrien, dat waardeer ik ook altijd
Leuk en leerzaam, mocht je willen doorgaan met dit proces, heb ik nog wel een paar prachtige recepten.
Dank je Babette,
De Ve-Ka klei heb ik al (wellicht had je de stempel afdruk onder de proefplaatjes gezien: k61) en een paar extra recepten zijn altijd welkom 🙂
Beste Daniel, leuk om te lezen hier in Valencia. Het is alweer een poosje geleden dat ik reducerend gestookt heb. Je bent er druk doende mee. Dan ben ik wel erg verwend met mijn Blauw-oven met de computer bestuurde reduceer programma’s. Op het tijdstip van reduceren blijf ik nog steeds in de buurt van de oven. Het specifieke resonererende geluid en de uitslaande vlam blijf ik toch graag in de gaten houden. Ik heb nog steeds een beetje schrik dat de boel door de vlam buiten de oven in de fik kan vliegen. Brandblusser dan ook altijd in de buurt van de oven.
Thnx Joseph,
Met een Blaauw heb je dan ook de Rolls Royce onder de keramiekovens, maar verstandig om de oven tijdens de reductie in de gaten te houden…
ik wil graag een celadon recept gebruiken om het zacht groene kleur te bekomen. Helaas heb ik geen gasoven. Hoe kan ik met een electrische oven, dus enkel oxiderend stoken, een even mooi uitzicht bekomen? Is er een mogelijkheid of helemaal niet?
mvg
Hoi Jeannine,
Tja een reductie glazuur kan je alleen krijgen door in reductie te stoken en dat lukt niet in een elektrische oven.
Celadon is een lichtgroene a blauwig glazuur door een heel klein beetje ijzeroxide. In oxidatie wordt dit (licht) bruin, maar in reductie licht groen tot blauw.
Maar je kan natuurlijk ook iets anders doen: niets houd je tegen om een celadon “look a like” te maken door een transparant glazuur te nemen en heel licht groen te maken met een heel klein beetje kopercarbonaat (of oxide)…
Suc6
Groetjes,
Daniel
supermooie bonsai schalen,knap!
ook bedankt voor de uitleg,zijn in onze club ” de grote leegte ” ook begonnen met gasoven !
Thnx Lydie, en succes met het stoken in de gasoven. Vul “de grote leegte” met veel reductie gestookte keramiek 😉
Groetjes,
Daniel
Beste Daniël,
Wat in jouw uitleg over reductiestoken niet werd aangegeven is de temperatuur waarbij op een veilige manier reductie gestookt kan worden. Dit i.v.m. explosiegevaar. Van Michiel Kuipers, een Eindhovense keramist, heb ik lang geleden geleerd dat dit vanaf circa 1150ºC is. Bij welke temperatuur begin jij met het reductieproces??
Hoi Joseph,
Thnx voor de vraag, veiligheid is een belangrijk onderwerp. Wanneer ik met de reductie begin ligt eraan wat ik stook. Ik begin met de reductie zodra het glazuur begint te smelten ca. 100 oC voor de eindtemperatuur (1250 oC), dus vanaf ca. 1150 oC. Maar voor sommige glazuren (koperrood) ben ik aan het experimenteren en begin ik al eerder; vanaf ca. 1000 oC. Ik reduceer niet zo hard dat de vlam uitgaat en zolang er (onvolledige) verbranding plaatsvind is er ook geen risico dat er gas opbouwt in de oven en deze “abrupt” ontbrand. Dat kan wel bij aanvang van de stook als ik de branders aanzet. Dan is de oven koud en zal het gas niet “automatisch” ontbranden, zodat er gas in de oven stromen, die dan met een klap kan ontbranden als je de branders aanzet met een vlam. Daarom heb ik altijd de ovendeur open als ik het gas aansteek, zodat onverbrand gas weg kan stromen uit de oven. Bij hogere temperaturen (zeker als het boven de 1000 oC is) gaat de gasvlam automatisch weer aan door de hitte van de oven (mocht je de gastoevoer even onderbreken, bij mij als ik van gasfles wissel).
Ik heb wel een gas en een koolmonoxide melder, mocht er iets ontsnappen uit de oven (naast een brandalarm, maar die is ook voor de elektrische oven). Daarnaast hebben de branders een beveiliging zodat deze afsluiten als de gasvlam uit is. Want zoals gezegd, veiligheid is altijd belangrijk bij het stoken van keramiek (reductie of niet).
Groetjes,
Daniel
Beste Daniël,
Dat jij weet wat je doet bij het reductiestoken en daarbij alle veiligheidsaspecten in acht neemt; daar heb ik geen moment aan getwijfeld. Omdat Bulck Lydie van ”De grote leegte ” ook met een gasoven aan de slag gaat, meende ik als “betweter” er goed aan te doen dit even aan te kaarten.
Groetjes, Joseph
Hoi Joseph,
Ik twijfelde ook niet aan jouw kennis op het gebied van veiligheid. Ik besefte me meer dat ik in dit blog er geen aandacht aan had besteedt. Dus bij deze een goede toevoeging 🙂
Groetjes,
Daniel