Daniël Bende, keramist, klei scheppen op Texel

Daniël Bende, Keramist

Zo lang als ik mij kan herinneren hou ik van klei. Op de kleuterschool maakte ik fantasie monsters, op de middelbare school mensfiguren en tijdens mijn studie Politicologie boetseerde ik beelden naar model. Van de lessen die ik volgde op Crea (het creativiteitscentrum van de UvA) leerde ik kijken en het transformeren van model naar beeld.

Tijdens deze lessen realiseerde ik mijzelf dat ik de mogelijkheden van klei meer wilde benutten. Ik wilde de klei niet alleen als schets en transitie materiaal gebruiken (om een mal te kunnen maken t.b.v. een brons afgietsel). Ik wilde keramische beelden maken.

Ambachtelijk hedendaags keramiek

Nadat ik mijn doctoraal had gehaald (en mijn vervangende dienst had vervuld) ben ik op zoek gegaan naar een keramiek opleiding.  Dit vond ik in Gouda, een stad met een rijke keramische geschiedenis. Op de 3-jarige SBB opleiding heb ik les gehad van Christine Jetten, Lucky Lambo en Mathieu van der Giesen in het ambachtelijk vervaardigen van keramiek.

Mijn keramische vorming is daarmee niet gestopt. Ik experimenteer zelf en volg nog altijd opleidingen en cursussen op keramisch gebied, zoals de masterclass van Hein Severijns en de 3-jarige Glaze Technology Course van Lawrence Ewing (New Zealand’s School of Art).  Keramiek is voor mij levenslang leren.

De magie van keramiek

Ik ben gefascineerd geraakt door de chemie van glazuren en heb mij gespecialiseerd in het ontwerpen ervan. De mogelijkheden zijn onbeperkt en (bijna) overweldigend, maar dit maakt voor mij de magie des te groter; de natuurlijke mechanismen die versneld worden opgewekt in de oven – het sinteren van de klei, het vervloeien van de atomen waaruit het glazuur bestaat, het samenklonteren (kristalliseren) van de ene en het afstoten van de andere molecuul – om vervolgens te worden verstild in de tijd.

Het resultaat is de diepte in het glazuur, de subtiele kleurnuances en het gevoel als je het aan raakt (met je handen of nog veel intiemer met je lippen als je drinkt). Al deze zaken zijn het gevolg van natuurkundige en chemische processen, waarvan wij nog maar het topje van de ijsberg zien. Dit zijn de bouwstenen van het heelal; hoe meer ik erover te weten komt, hoe dieper mijn verwondering…

Daniel Bende, keramist ZeekleiKeramist

Ik ben geboren in 1969 in Amsterdam en sinds de jaren ‘90 actief als keramist. In 2002 ben ik van Amsterdam naar Purmerend verhuisd om meer ruimte te hebben om te werken. In 2008 heb ik mijzelf ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder de handelsnaam DFB-keramiek.

Ik maak handgedraaide figuratieve mens- en dierfiguren op de draaischijf. De vormen verwijzen naar traditioneel keramiek. De steengoed sculpturen worden afgewerkt met behulp van oxiden en zelf ontwikkelde glazuren en slibs, De beelden zijn gestookt (in oxidatie of reductie, al naar gelang het gewenste effect) op 1230 0C (cone 7 à 8).

Daarnaast ben ik een adviseur op het gebied van keramiek (met name glazuurtechnologie) en maak ik keramische werken in opdracht.

Daniël

Handgevormd en gedraaid figuratief steengoed keramiek