Reductie stook 2013

Geen reclame kleuren

Volgens Rob Scholte (Kunstuur “Hollandse Meesters”) wordt handwerk niet naar waarde gewaardeerd. In handwerk zitten fouten, twijfel (en in zijn geval) sigarettenas in de verf. Dit maakt het onvergelijkbaar met machinaal werk; het mist de menselijke energie.

Ongestookt werk (rood- en wit-bakkende klei)

Hieraan moest ik denken terwijl ik op de draaischijf (klein) werk aan het maken was. Naast de vorm ben ik tegelijk bezig in mijn hoofd  met de afwerking. Wel of geen glazuur, ruw of glad etc. etc. Eén ding weet ik altijd zeker, op mijn handgevormde werk passen geen felle (fabrieksmatige) kleuren en glazuren; niet alleen de vorm, maar ook de afwerking moet de menselijke energie uitstralen.

 

Geen reclame kleuren

Meestal draai ik met witbakkende klei zonder of met fijne chamotte. Dit keer ben ik aan het experimenteren met (donker-) roodbakkende klei met grove chamotte. De grove uitstraling spreekt mij aan, maar de donkere scherf zal ook tot donkerdere kleuren leiden.

Ongestookt

Het is moeilijk je te onttrekken aan de felle kleuren van de media, op straat en ook steeds meer in de (keramiek) kunst. Met de uitvinding van de (ingekapselde) pigmenten is dat tegenwoordig ook mogelijk op steengoed en porselein temperatuur (meer dan 1200 oC).

In reclame wordt geschreeuwd om aandacht, hoe vaker, harder en feller gekleurd hoe beter. Reclame kleuren: mijn keramiek doet niet mee aan deze kleuren obesitas.

Ongestookt

Reclame vrije zone

Net als de handgevormde keramiek moeten ook de kleuren de menselijke energie, vertwijfeling en verdieping uitstralen. De wereld is inmiddels vergeven van fel gekleurde producten die schreeuwen om aandacht.

Met mijn werk probeer ik een kleine reclame vrije zone te creëren, waar mensen niet alleen de subtiele vormen, maar ook de afwerking en diepe kleuren in alle rust tot zich kunnen nemen.

Menselijke energie

Mijn doel is helder, maar in de keramiek heeft het vuur een belangrijke stem in het proces (sommige zeggen zelfs het veto recht). Het zal mij nog heel wat hoofdbrekens geven, welke afwerking ik zal moeten kiezen en ach…. als het fout gaat versterkt dat alleen maar de menselijke energie…

About Post Author

Een gedachte over “Geen reclame kleuren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.