Elektrische Keramiekoven Kopen? Dit Moet Je Weten Voor Een Goede Keuze

Er zijn een hoop praktische details die komen kijken bij het aanschaffen van een elektrische keramiekoven. De ruimte waar de oven komt te staan, de plaatsing, de aansluiting en de besturing van de oven. Maar ook de afzuiging, stapelmateriaal en andere hulpmiddelen. En niet te vergeten het budget. Kortom alle details die heel belangrijk zijn om een juiste keuze te maken als je wilt investeren in een nieuwe keramiekoven.

Mijn eerste oven kocht ik 30 jaar gelden en heel recent heeft mijn keramiekleverancier Keramikos mijn nieuwe oven geplaatst. Er zijn in die jaren een hoop zaken veranderd in de keramiekwereld, maar keramiekovens zijn nog altijd essentieel. Wat ook gelijk is gebleven is dat je jezelf goed moet informeren voordat je deze investering doet.

In het voorgaande blog ben ik in gegaan op het belang van een goede keramiekoven leverancier. In het blog daarvoor heb ik gekeken naar de redenen van een eigen oven en welke specifieke eisen jij eraan stelt. Dat is het ontdekken van de best passende oven voor jouw keramiekwerk. Je persoonlijke “droom keramiekoven”.

Maar we laten de dagdromen achter ons. Keramiek maken is aards, voor de ovenkeuze moet je dus ook met beide voeten op de (klei) grond staan.

In dit derde blog daarom praktische tips om een keuze te maken op basis van mogelijkheden en voorkeuren.

Type elektrische keramiekoven

De eerste praktische overweging die ik voor dit blog heb gemaakt, is de keuze voor een elektrische keramiekoven. In de bebouwde omgeving is dit een veilige optie.

Dit type is ook makkelijker te plaatsen en te stoken dan andere ovens, zoals gas-, olie- of houtovens. Maar dat wil niet zeggen dat een elektrische keramiekoven alleen maar hoeft te worden geplaatst en aangezet.

Laat ik beginnen met de twee hoofdtypen elektrische ovens die voor de ambachtelijke keramist in de handel zijn.

Bovenlader (toploader kiln)

Dit type oven is meestal rond of ovaal. Het belangrijkste kenmerk is dat de oven “van boven” moet worden ingeladen. Dat wil zeggen dat de deur/deksel aan de bovenkant zit. Bij vergelijking van inhoud en prijs is dit type oven over het algemeen de voordeligste keuze.

Bovenlader (toploader kiln) van Keramikos gesloten
Bovenlader (toploader kiln) van Keramikos geopened

Ten opzichte van deurovens hebben deze ovens een lagere isolatiewaarde (meer verlies van warmte tijdens het stoken). Maar er zijn ook bovenladers die juist wel voor een goede isolatie gaan (zoals de Rohde EcoTop).

Van boven inladen heeft voor en nadelen. Nadeel is dat de onderste ovenplaat bij een grote oven moeilijk te bereiken is. Voordeel is dat je van boven af goed kan zien of het werk los van elkaar staat (handig bij de glazuurstook).

Voor zeer intensief gebruik minder geschikt, maar zeer populair bij (ambachtelijke) keramisten vanwege flexibiliteit, grote keus in maat en prijs.

Deuroven (frontloader kiln)

Dit type oven wordt “van voren” ingeladen (via de “voordeur”:-). Het zijn over het algemeen robuuste ovens met een lange levensduur. Een goede isolatiewaarde en geschikt voor intensief gebruik. Ten opzichte van de bovenladers ligt het prijsniveau (bij gelijke inhoud) beduidend hoger.

Rohde deuroven (frontloader kiln) gesloten
Rohde deuroven (frontloader kiln) geopend

Het zijn (meestal) grotere ovens van 100 tot wel 1000 liter inhoud. Het inladen aan de voorkant heeft voordelen, zeker als de oven groot is. Voor nog makkelijker inladen zijn er modellen waarbij je de bodem uit kan schuiven (“Ergo load” bijvoorbeeld de Rohde ELS serie).

De belangrijkste ovenspecificaties

Ongeacht het type oven, zijn er nog een aantal specificaties waar je op moet letten bij het uitzoeken en vergelijken.

Rohde deuroven specificaties (KE 150 S+)
De maat van de oven

De inhoud van de oven wordt uitgedrukt in “liter”. Maar de binnenmaat wordt ook in cm uitgedrukt, zodat je beter kan bepalen hoe veel of groot werk je erin kan stoken. Zo is een oven van 125 liter bijvoorbeeld 50 bij 50 bij 50 cm.

Maar voor het plaatsten van de oven moet je ook rekening houden met de buitenmaten. Daarnaast moet er langs alle zijden zo’n 30 cm (aan de bovenkant minimaal het dubbele) ruimte overblijven. Indien de wand of plafond van brandbaar materiaal is, moet deze afstand worden vergroot.

Top temperatuur

De maximale en de reguliere gebruikstemperatuur (Tanw) bepaalt de temperatuur waarop je kan stoken. Als je steengoed of porselein wilt stoken zal dit minimaal 1300 oC moeten zijn. Maar als je uitsluitend aardewerk wilt maken kan dit lager zijn.

De ovenelementen, de ovenspiralen

De ovenementen of ovenspiralen verwarmen de oven. Deze zijn tegenwoordig (bijna) altijd van kanthaldraad (A1). Maar let op, de dikte, lengte en daardoor de weerstand verschilt per oven. Dus als ze vervangen moeten worden altijd het type van de oven vermelden zodat je de juiste elementen terugplaatst.

De ovenelementen, de ovenspiralen aan

Mocht de oven een ander type elementen hebben (zoals nichrome of silicon carbide) altijd even vragen waarom deze erin zijn geplaatst. Nichrome zijn goedkoop, maar minder duurzaam, terwijl silicon carbide elementen juist duur zijn, maar een zeer lange levensduur hebben.

Aansluiting elektriciteit

Kleine elektrische keramiekovens tot ca. 50 à 70 liter (afhankelijk van top temperatuur) kunnen worden aangesloten op een regulier (geaard 230 volt) stopcontact. Bij voorkeur op een aparte groep in de meterkast. Keramikos verkoopt daarnaast ook 100 liter ovens die op een keukengroep kunnen worden geplaatst (Perilex 16A).

Grotere ovens hebben (3 fase) krachtstroom nodig (400 volt), meestal afgezekerd op 16 (CEE16) of 32 (CEE32) ampère. En nu we het toch over zekeringen hebben, deze moeten een “C karakteristiek” hebben. Dat wil zeggen dat ze niet gelijk eruit klappen bij een kortstondige piekstroom.

Tenslotte moet je bij huisinstallaties ook rekening houden met de hoofdzekering. Deze moet wellicht worden verzwaard of als een extra krachtstroomgroep wordt toegevoegd ten behoeve van de keramiekoven.

Type thermokoppel

Met het thermokoppel meet je de temperatuur in de oven. Er bestaan verschillende typen. In Europa wordt meestal het S type gebruikt. In Engeland het R type en in de VS vaak het goedkopere K type.

Het K type is onnauwkeurig op hogere temperaturen (meer dan ca. 1100 oC). De R en S typen zijn prima te gebruiken op hogere temperaturen, maar let erop dat de besturing op het juiste type is ingesteld.

Thermokoppel in keramiekoven
Thermokoppel S type
Thermokoppel S type
Ovenbesturing

De ovenbesturing is meestal apart van de oven. Deze wordt met behulp van een speciale stekker aangesloten. Deze ovenbesturing leest niet alleen de temperatuur uit in de oven (via het thermokoppel), maar bepaalt ook het stookverloop (het stookprogramma).

Er bestaan veel verschillende ovenbesturingen. Het voert te ver omdat in dit blog te bespreken. Ik beperk mij daarom met te zeggen dat er simpele en meer uitgebreide regelapparatuur bestaat.

Ovenbesturing Bentrup TC707
Ovenbesturing Bentrup TC507
Bentrup WebBox verzorgt koppeling tussen ovenbesturing en internet (en maakt log)

Kijk dus goed welke regelaar bij jouw stookwensen past. En indien gewenst kan je (meestal) ook een ander regelapparaat bij de oven bestellen dan de standaard (die meestal wat beperkte mogelijkheden heeft).

Plaatsing keramiekoven en ventilatie

Zo, dan hebben we alles gehad om een goede keuze te kunnen maken, toch? Bijna. Voordat je jouw elektrische keramiekoven kiest, kijk goed naar de ruimte waar je deze wilt plaatsen.

 • Is er ruimte genoeg (inclusief de 30 cm afstand tot de wanden)?
 • Is de de vloer vlak, stevig en brandveilig?
 • Zijn de wanden en het plafond vuurbestendig?
 • Is er een hitte en koolmonoxide melder aanwezig?
 • Is er ventilatie?

Op dat laatste punt wil ik nog iets meer zeggen. Ventilatie van de ruimte is altijd goed, zeker als je ook werkt in de ruimte waar je de elektrische keramiekoven plaatst. Maar je kan ook een ventilator rechtstreeks aansluiten op de oven.

Rohde oven ventilatie aansluiting

De Rohde ovens hebben bijvoorbeeld daar een speciale aansluiting voor (met voldoende ruimte voor menging met koelere lucht van buiten de oven, zodat de ventilatormotor niet smelt). Ventilatie is niet alleen goed voor een betere lucht kwaliteit in de ruimte waar je stookt. De oven ventileren is ook beter voor je elementen.

Elektrische keramiekoven kopen

Zo, als de ruimte waar de oven komt te staan ook goed is (en de deur in de ruimte breed genoeg) dan kunnen we de keramiekoven toch bestellen? Absoluut!

Euh… tenminste als je budget het toelaat. Dat is de uitdaging voor iedere keramist, een goede investeringskeuze maken op basis van wensen en mogelijkheden.

Ik hoop dat je door dit blog een beter idee hebt waar je op moet letten bij het investeren in een keramiekoven. Voor de financiering zal je moeten kijken naar de mogelijkheden die je hebt. Bedenk daarbij dat een keramiekoven lang mee gaat en mede je mogelijkheden bepaalt van hetgeen je kan maken.

Dus kijk nog even rustig naar alle keramiekovens waaruit je kunt kiezen en laat je goed informeren door je leverancier, zoals ik mij ook heb laten adviseren door Keramikos. Die weten er nog veel meer van dan ik.

(Je kan ook niet alles weten in de wereld van de keramiek, maar ik doe m’n best 🙂 )

Keramiek oven na de stook

Iets op gestoken van dit blog? Geef mij een kop koffie zodat ik het volgende blog met nieuwe energie kan schrijven!

Koop een kop koffie voor me.Koop een kop koffie voor me.

About Post Author

18 gedachten over “Elektrische Keramiekoven Kopen? Dit Moet Je Weten Voor Een Goede Keuze”

 1. Hoi Daniel,
  Super artikel dat je geschreven hebt????????Kort en bondig prima duidelijke info????????
  Ik heb een vraag :
  Ik ga waarschijnlijk verhuizen van een huis naar een appartement op de vijfde (bovenste) verdieping.
  Mijn oven Kitec studio line bovenlader-staat nu in de garage , stroom op 220 volt- moet natuurlijk mee. Die wil ik op een “slaapkamer”plaatsen, waar tevens mijn atelier komt. Er is een balkondeur aanwezig zodat ik er luchten kan.
  Ik denk niet dat plafond en muren extra brandvrij zijn…. Gewone muren, stucplafond en houten vloer (parket … pvc?????‍♀️)

  Is het verantwoord daar de oven te plaatsen?
  Of kan die misschien op het balkon….?
  Dit is alleen overdekt…..

  Welke tips heb je voor me om dit verantwoord te realiseren zodat ik tóch mijn oven kan behouden???
  Ik ben heeeel benieuwd naar jouw / andermans mening en of ervaring ????????

  Hartelijke groet,
  Annita

 2. Hi Annita,

  Als je voldoende afstand houd van de muren en plafond zijn extra brandwerende middelen niet nodig. Ik neem aan dat de oven op poten staat zodat er ook ruimte is aan de onderkant. Als de vloer van hout is zou een brandwerende vloerplaat wel een goed idee zijn, bijvoorbeeld een gipsvezelplaat.

  Verder zou ik overleggen met de verzekering . Wel vermelden dat de oven CE is (goed) gekeurd (en de elektrische installatie van het apartment moet ook goedgekeurd zijn) dan zou dat geen probleem moeten zijn.

  Uiteraard een brandmelder in de ruimte plaatsten.

  Suc6 met de verhuizing.

  Groetjes,
  Daniel

 3. Hi Daniel,

  Ik ben me recentelijk aan het oriënteren op kleine keramiekovens omdat ik startende keramiste ben. Jouw blogs helpen me enorm!!

  Graag jouw advies in mijn situatie:
  Ik woon in een prachtig huis uit 1935 en dit geeft een aantal ‘uitdagingen’: mijn atelier bevindt zich op zolder en ik heb op de begane geen (binnen)ruimte om een oven te plaatsen. Wat zijn de opties van in de tuin een oven plaatsen? Bijvoorbeeld onder een afdak of anderszins beschermd tegen de weersinvloeden. Ik begreep dat dit niet ideaal is omdat de buitentemperatuur dan invloed kan hebben op je stookproces en nog vele andere nadelen.

  Een oven(tje) op zolder wordt weer ‘interessant’ omdat ik dat ding boven moet zien te krijgen, een geaard stopcontact moet laten aanleggen (dat staat in de planning) én ons huis voornamelijk uit hout bestaat (muv de muren) dus de afstand houden tot brandbaar materiaal is een uitdaging op zich.

  Wat zijn jouw adviezen?

  Alvast bedankt!

  Ik wilde je een kop koffie geven maar dat kan helaas niet via iDeal of Paypal 🙁

  1. Hi Monica,

   Dank je wel!

   Een oven in een aparte ruimte buiten is wel mogelijk, maar dan met het wel droog staan en liefst ook beschermt tegen de luchtvochtigheid buiten. Een afgesloten schuur of tuinhuisje is prima. Als het van hout is kan je de muren/voer/plafond bekleden met vuurbestendig materiaal, zoals gips(vezel)platen. En de oven op enige afstand van muren plaatsen. Uiteraard moet je wel elektriciteit (geaard) laten aanleggen naar de deze buitenruimte.

   Mocht je toch op binnen (op zolder) een oven willen plaatsen kan je daar ook gipsplaten plaatsen. Daarnaast is een rook- of warmte melder aan te raden.

   Tja het plaatsten van een oven vereist veel planning, inclusief waar je ‘m wilt laten 🙂
   Suc6

   Groetjes,
   Daniel

 4. Bedankt voor de duidelijke blog! Er is helaas weinig duidelijke info over te vinden op het internet over dit onderwerp, dus jouw blogs zijn meer dan welkom!

  Ik zou mij graag een keramiekoven aanschaffen, maar heb geen idee of ik dat wel verantwoord kan doen. Ik zou de oven plaatsen in mijn garage waar mijn ateliers zich ook bevindt. Ik heb echter geen ramen die open kunnen of geen afzuiging. De poort kan wel open, maar enkel overdag en wanneer ik thuis ben (en dus waarschijnlijk ook niet gedurende het volledige stookproces). De leefruimte is vlak naast de garage en we zijn ook vaak met 2 of 3 aan het werken in ons atelier. Ik kan dus niet garanderen dat er tijdens de stook niemand aanwezig is in de ruimte en ik de ruimte continu kan verluchten. Is het voldoende om tijdens de stook de poort af en toe eens open te zetten en erna ook goed te verluchten? En mag er iemand aanwezig zijn in de ruimte van de oven wanneer die aanstaat zonder dat dat schadelijk is voor de gezondheid?

  Alvast bedankt voor je antwoord!
  Marie

 5. Hi Marie,

  Garanties zijn moeilijk te geven, het ligt eraan wat je in de oven stookt; met andere woorden wat in de klei zit en in de glazuren. Het stoken van papierklei, zal meer rook geven dan “normale” klei.

  Bij mijn keramiekstook komt geen (meetbaar) extra fijnstof vrij. Als in de buurt een houtvuur of barbeque wordt gestookt schieten mijn fijnstof-meters omhoog. Maar nogmaals ik stook reguliere steengoed klei en glazuren, dat kan anders zijn bij klei of glazuren met bepaalde toevoegingen.

  Daarnaast kunnen er gassen ontstaan, bijvoorbeeld looddamp als je loodglazuren te hoog stookt (boven ca. 1180 C), fluorgassen als je bijvoorbeeld een glazuur met fluorspaat gebruikt. Ik gebruik dat niet, maar het zou kunnen..

  Kortom ventileren is altijd goed, zeker als er mensen in dezelfde werken als waar gestookt wordt. Als er geen mensen aanwezig zijn, kan je ook erna ventileren (deuren open).

  Suc6 met het zoeken naar een oven

  Groetjes,
  Daniel

 6. Beste kan ik mijn oven
  Van 60liter in mijn gang zetten deze gang is 2,8m op 3,50meter er is ook bovenaan een kip venster aanwezig. Zou dat voldoende zijn kwa ventilatie.en veiligheid.alvast bedankt Michelle

  1. Hi Landuyt,

   Ventilatie is altijd goed, ik weet niet hoe groot het “kip venster” is en of dat aan de buitenlucht in verbinding staat, maar als het vergelijkbaar is met een ventilatie dat in keukens of badkamers wordt gebruikt zou het voldoende moeten zijn.

   Suc6
   Groetjes,
   Daniel

 7. Goedemiddag,

  Fijn artikel dankjewel!
  Weet jij toevallig waar ik een aansluiting kan kopen voor natuurlijke ventilatie van mijn keramiek oven van het merk Rohde?

 8. Hoi Daniël,
  Ik heb twee vragen over mijn oven Kitec studio line bovenlader:
  Ik vond onder mijn oven eerst een geelkleurig gruis… naderhand lagen er stukken isolatiemateriaal van de bodemplaat op de grond!!!de bodemisolatie laat los!😳 Heeft dat consequenties bij het bakken?
  Kan ik enkele stukken nog ondersteunen met er bakstenen onder te schuiven zodat niet de hele plaat zakt..?
  Is isolatiemateriaal apart te verkrijgen?
  Hartelijke groet,
  Annita

  1. Hi Annita,

   nou .. ik had dus hetzelfde.. zo vreeemd, oven 1x verhuisd naar 1. verdieping hoger en de klep 1 keer uit mn handen laten vallen..
   Nu dus na 8 jaar de isolatieplaat aan de onderkant op 3 plekken gescheurd en idd gruis onder de oven.
   Het is de isolatielaag dus belangrijk voor het vasthouden van de warmte.

   Ik heb inmiddels bij Holland Ovens een nieuwe plaat besteld; levertijd een week.
   Maar de plaat is ook bij Silex in Den Bosch te bestellen.

 9. Hoi Dianne,
  Bedankt voor je snelle antwoord 😘
  Ik ga er achter aan.
  Heb jij deze plaat al ontvangen?
  Kun je deze zelf onder de oven monteren??
  En is die plaat verantwoord per post te vervoeren?
  Groetjes,
  Annita

 10. Hi Annita,

  ik heb de plaat woensdag 3 april besteld; ik verwacht de plaat rond 10 april.
  Mijn vriend zal de plaat monteren; je moet wel eerst de oude plaat met de lijmlaag weghalen/krabben; dat kan nog wat tijd kosten heb ik begrepen. Ook ff opletten dat je de vuurvaste lijm erbij besteld maar dat zal levefancier wel aanbieden.
  De plaat wordt door een vervoersbedrijf vervoerd; dat zal wel goed gaan schat ik. .niet via post nl iig.
  Succes!

 11. Hoi Daniel,

  ik heb een 2 vragen over Bentoniet wat ik gebruik in glazuur wat ik maak zodat het glazuur in suspentie biljft (in plaats van dat het keihard wordt op de bodem van de emmer).

  Vragen
  1. Veranderd de kleur van een transparante glazuur door Bentoniet?
  2. Ik heb gezien dat er 2 kleuren bentoniet zijn: grijsgroenig en wit; weet jij wat het verschil is? Of is er geen verschil?

  Ben benieuwd naar je reactie.
  Grtz,
  Dianne

  1. Hi Dianne,

   Nee bentoniet heeft geen invloed op de keur van je glazuur

   De kleur van bentoniet kan verschillen omdat het uit verschillende mijnen komt.

   De witte variant is waarschijnlijk “bentonite EW” (EW=extra white). Bentoniet kan een beetje “vervuild” zijn met ijzer- of titaanoxide. Dat zal je naar alle waarschijnlijkheid niet zien in je glazuur omdat je maar een kleine hoeveelheid toevoegd. Maar als je een zo transparant of wit mogelijk glazuur wilt heeft de EW variant de voorkeur.

   Suc6 met glazuren.

   Groetjes
   Daniel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.